Brexit: Suedia nu este dispusă să îi facă favoruri Marii Britanii în negocierile pentru ieşirea din UE

Suedia, unul dintre aliații importanți ai Marii Britanii, nu îi va acorda favoruri speciale în negocierile pentru Brexit. Suedia va adopta poziția celorlalte state membre ale UE în dosarul Brexit și în negocierile cu Marea Britanie, a anunțat marți ministrul afacerilor europene, Ann Linde, spulberând astfel orice speranță a Londrei că ar putea avea parte de favoruri speciale din partea aliatului său cel mai apropiat din blocul comunitar.

30 nov. 2016, 10:41
Brexit: Suedia nu este dispusă să îi facă favoruri Marii Britanii în negocierile pentru ieşirea din UE

Suedia va adopta poziția celorlalte state membre ale Uniunii Europene în dosarul Brexit și în negocierile cu Marea Britanie, a anunțat marți ministrul afacerilor europene, Ann Linde, spulberând astfel orice speranță a Londrei că ar putea avea parte de favoruri speciale din partea aliatului său cel mai apropiat din blocul comunitar, transmite Reuters.

Declarația ministrului Ann Linde demonstrează că până și aliați de nădejde, cum este Suedia, preferă să se poziționeze mai aproape de UE în loc să riște să slăbească Uniunea printr-o atitudine prea permisivă față de Marea Britanie.

„Am prefera să avem cele mai strânse relații posibile cu Marea Britanie. Însă și mai important este ca UE să funcționeze la capacitate optimă și cu eficiență maximă”, a spus oficialul de la Stockholm. „Dacă Marea Britanie va alege să renunțe la libera circulație a persoanelor, să nu contribuie la bugetul UE și să nu respecte deciziile Curții Europene de Justiție, asta nu ar fi o metodă viabilă de a derula negocierile. Noi nu vom face opinie separată în cadrul celor 27 de state membre, spunând că asta e o idee bună. De altfel, sunt surprinsă de solidaritatea din interiorul blocului comunitar. Este intensă. Cred că există o viziune comună a tuturor celor 27 de state membre cu privire la cum se va desfășura întregul proces. Scopul nostru este ca Uniunea de 27 de state să rămână cât se poate de eficientă. Asta urmărim în aceste negocieri”, a subliniat ministrul Linde.

Citeşte şi Polonia are interes ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană

Un oficial UE implicat în pregătirea negocierilor cu Londra a declarat, pentru Reuters, că este surprins că aliați obișnuiți ai Regatului, cum ar fi Polonia, Olanda și statele nordice, nu susțin ideea unui așa numit ‘soft Brexit’ pentru a răspunde preocupării britanicilor față de imigrație permițându-le, totodată, accesul pe piața liberă a serviciilor și capitalurilor.

Opinia ministrului Linde diferă însă de cea a ministrului finanțelor, Magdalena Andersson. La începutul lunii, aceasta declara că „din punctul nostru de vedere, cu cât ieșirea Marii Britanii din UE decurge mai lejer, cu atât mai bine”.