Brexit. Victor Negrescu: Drepturile românilor din Marea Britanie trebuie să fie apărate

Europarlamentarul Victor Negrescu se declară profund îngrijorat de soarta românilor din Marea Britanie și cere apărarea drepturilor acestora la muncă și beneficii sociale, în contextul deciziei acestui stat de a ieși din Uniunea Europeană, evidențiată de rezultatul referendumului pentru Brexit.

24 iun. 2016, 11:14
Brexit. Victor Negrescu: Drepturile românilor din Marea Britanie trebuie să fie apărate

„Sunt dezamăgit și profund îngrijorat de decizia luată de Marea Britanie în urma referendumului pentru Brexit, care nu are legătură cu Uniunea Europeană, ci este rezultatul unei politici populiste din partea lui David Cameron. Populismul a creat numai dezastre în trecut și va crea și acum, dar pentru viitor avem o singură direcție posibilă: mai multă integrare și o democratizare a Europei cu estul Europei în prim plan”, susține europarlamentarul, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

În opinia sa, efectele concrete ale acestui moment sunt greu de estimat, dar cu siguranță soarta Europei va fi afectată iremediabil, iar Marea Britanie va fi divizată.

„Un mecanism de domino în economia globală este o posibilitate care trebuie luată în calcul. În acest sens putem analiza devaluarea lirei sterline la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul american, care ne arată că piețele au reacționat foarte rapid față de rezultatul votului”, a adăugat deputatul european.

Totodată, europarlamentarul PSD consideră că Brexit-ul va schimba iremediabil balanța puterilor în Uniunea Europeană. „Este timpul ca Estul Europei și mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE și deschiderea sa către cetățeni. O prioritate pentru noi ca țară este să luptăm pentru viziunea noastră privind politica Europei, precum dreptul la mobilitatea forței de muncă, politica de coeziune sau apărarea frontierelor de est”, subliniază Victor Negrescu.

Citeşte şi BREXIT. Dacian Cioloş: Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care cetăţenii români le au acolo

În opinia sa, „statul român trebuie să se implice pentru apărarea drepturilor cetățenilor noștri împotriva schimbărilor legislative care vor avea loc cu siguranță”.

„Dreptul la muncă și drepturile sociale trebuie menținute pentru românii din Regatul Unit, iar aceștia trebuie să beneficieze de un sprijin direct în fața valului populist, poate chiar xenofob, care va cuprinde Marea Britanie după acest referendum. Sunt îngrijorat pentru soarta românilor din Regatul Unit, dar există și un motiv de speranță. Peste 16 milioane de britanici au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Acești cetățeni cred cu tărie în valorile promovate de UE și în viitorul proiectului european, iar ei sunt cei care vor sprijini apărarea drepturilor românilor din Marea Britanie”, mai spune eurodeputatul.