BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Cuţitul de Argint

Înainte de 1800, printre viile de pe Dealul Filaretului, exista o biserică mică, simplă și săracă, fără cruce sau turlă. Nepictată, cu tavan din scânduri și doar patru icoane, bisericuța abia a rezistat, reparată când și când, din mila credincioșilor.

RomaniaTV.net
23 oct. 2018, 06:42
BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Cuţitul de Argint

Lucrările pentru biserica actuală au început în anul 1906, după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești, aproximativ pe locul celeilalte, și a fost sfințită în 1910. Lăcașul a fost construit de Regele Carol I, cu ocazia Expoziției Jubiliare prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie, având ca model biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, zidită de voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar locul nu a fost ales întâmplător lângă Arenele Romane. Pictura interioară și icoanele incluse în tâmpla din lemn sculptat cu desene florale sunt opera lui Costin Petrescu, cel care a realizat şi pictura Ateneului Român.

Numele de „Cuţitul de Argint” provine de la un cuţitaş din argint, care era folosit aici într-o procesiune, spre vindecare, în cadrul unei rugăciuni pentru sănătate. Acest ritual a sfârşit prin a da numele cartierului, iar potecile care duceau la vechea bisericuţă sunt astăzi aleile parcului Carol.