BUCUREŞTI - CENTENAR: Biserica Cuţitul de Argint

Publicat: Marţi, 23 Octombrie 2018 09:42 // Actualizat: Marţi, 23 Octombrie 2018 09:42 // Sursa: romaniatv.net

Înainte de 1800, printre viile de pe Dealul Filaretului, exista o biserică mică, simplă și săracă, fără cruce sau turlă. Nepictată, cu tavan din scânduri și doar patru icoane, bisericuța abia a rezistat, reparată când și când, din mila credincioșilor.

Lucrările pentru biserica actuală au început în anul 1906, după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești, aproximativ pe locul celeilalte, și a fost sfințită în 1910. Lăcașul a fost construit de Regele Carol I, cu ocazia Expoziției Jubiliare prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie, având ca model biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, zidită de voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar locul nu a fost ales întâmplător lângă Arenele Romane. Pictura interioară și icoanele incluse în tâmpla din lemn sculptat cu desene florale sunt opera lui Costin Petrescu, cel care a realizat şi pictura Ateneului Român.

Numele de "Cuţitul de Argint" provine de la un cuţitaş din argint, care era folosit aici într-o procesiune, spre vindecare, în cadrul unei rugăciuni pentru sănătate. Acest ritual a sfârşit prin a da numele cartierului, iar potecile care duceau la vechea bisericuţă sunt astăzi aleile parcului Carol.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Biserica Cuţitul de Argint Bucuresti centenar
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7274
RON
21 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H