Fața tristă a stațiunii Mamaia: Cazinoul inaugurat de Casa Regală zace în paragină (FOTO) | EXCLUSIV

Din ce în ce mai multe clădiri din România, cu puternică încărcătură istorică, sunt lăsate în paragină. Printre monumentele istorice aflate într-un stadiu avansat de degradare se numără și Cazinoul din Mamaia. 
Andi Miron
29 iun. 2022, 13:12
Fața tristă a stațiunii Mamaia: Cazinoul inaugurat de Casa Regală zace în paragină (FOTO) | EXCLUSIV
Cazinoul din Mamaia, lăsat în paragină, iunie 2022 / Foto: Andi Miron

Pe vremea monarhiei și a comunismului, Cazinoul din Mamaia era localizat în cea mai populară zonă a stațiunii. În ziua de azi, pe fondul dezvoltării destinației turistice, către zona de nord – Năvodari, cazinoul se află în sud, departe de cea mai dinamică și luxoasă zonă, a cluburilor Nuba, Loft și Fratelli, la aproximativ 7 kilometri de acestea.

Localizat la capul de nord al telegondolei, Cazinoul Mamaia reprezintă una dintre puținele clădiri din stațiune lăsată în paragină. Astfel, contrastează puternic cu restul imobilelor din zonă, deși este încadrată ca monument istoric.

„1934 – 1935. Ansamblul cazino Mamaia

Construit de Primăria Constanța pe locul primului pavilion din lemn pentru băidin 1905. 

Proiectat de arh. Victor Gheorghe Stephănescu în stil modernist cu elemente mediteraneene. 

Cuprindea restaurant, cabine pentru plajă, pod cu bar maritim”, se arată pe însemnul atașat peretului arcadei clădirii, ce marchează imobilul ca monument istoric.

 

Istoria Cazinoului Mamaia

 

Primele imobile în stațiunea Mamaia au apărut în anul 1906, după construcția Portului Constanța, ce a determinat „mutarea” plajei.  Tot în 1906 a avut loc inaugurarea stațiunii, pe 28 august. În 1920 au început investițiile masive în Mamaia, o reconstrucție, după pagubele provocate de cel de Primul Război Mondial. Astfel, în doar jumătate de deceniu, turiștii se puteau bucura de restaurante, patiserii și plimbări cu bărcile cu motor.

Cazinoul din stațiunea Mamaia a fost inaugurat în anul 1935, în prezența lui Carol al II-lea. Constănțenii Jacob Aristide și Gheorghe Timiraș, invalid de război, au fost finanțatorii. Proiectul Cazinoului i-a fost atribuit spre execuţie arhitectului Victor G. Stephănescu, ce realizase anterior diverse proiecte majore, printre care moscheea şi clădirea Primăriei din Piaţa Ovidiu, în prezent Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

În general, cei mai înstăriți români își permiteau să joace jocuri de noroc, să mânânce și să bea la Cazino, atât în vremea regelui, cât și a comuniștilor. Meniul conținea, printre altele, caviar, brânză franțuzească, profitelor, cafea turcească, șampanie și vinuri românești, dar și franțuzești în anii ’60 ai secolului trecut. Un remarcabil mix plin de influențe specific istoriei zbuciumate a României, aflată de-a lungul timpului sub influența occidentală, slavă și turcă.

Străinii au fost impresionați de stațiunea Mamaia. Romancierul spaniol Miguel Angel Asturias de exemplu, laureat al Premiului Nobel de exemplu, susținea în 1968 că „Mamaia rivalizează cu orice stațiune de pe Coasta de Azur, pe riviera italiană sau de pe plajele Floridei”.

 

Cazinoul Mamaia, lăsat în paragină de un proprietar privat

 

Cazinoul din „stațiunea vedetă” de la Marea Neagră arată deplorabil. Multe spații sunt părăsite. Unele au funcționat ca restaurante și magazine, cândva. Acum, treptele clădirii sunt rupte, tavanul este spart, iar pereții mâzgâliți. Un peisaj dezolant.

Pentru a afla de ce a ajuns Cazinoul din Mamaia într-o situație atât de nefericită și dacă există vreun plan de acțiune din partea autorităților, am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Constanța.

Până la demararea unor lucrări de reabilitare, Ministerul de Finanțe trebuie să facă demersuri pentru a intra în posesia cazinoului, format din pavilion central, restaurant, corpuri laterale cu cabine și pod cu bar maritim.

„Imobilul reprezintă proprietate particulară;

Conform Deciziei penale nr.32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr.6536/2/2008 la data de 07.02.2019, instanța constată că terenurile la care s-a intabulat dreptul de proprietate, prin încheierile nr.21282 din 7 iunie 2006 și nr.20992 din 7 iunie 2006 ale Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, în favoarea Municipiului Constanța, aparțin domeniului public al Statului Român, urmând ca Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de reprezentant, să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestor bunuri imobile”, a transmis Primăria Constanța, pentru RomâniaTV.net.

Între timp, Primăria Constanța are în lucru o altă clădire-simbol a României, una dintre cele mai frumoase din țară, Cazinoul Constanța. A fost lăsat în paragină timp de decenii, iar în 2020 au debutat lucrările de reabilitare, care ar urma să fie gata în 2023 sau 2024. Termenul inițial a fost 2022. Investiția totală este evaluată la 60 de milioane de lei, o suplimentare cu 15 milioane de lei.

Cum va arăta Cazinoul din Constanța după reabilitare

 

Foto Cazino Mamaia: Andi Miron

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Cea mai sănătoasă legumă de sezon. Trebuie consumată zilnic, costă 3 – 4 lei în piaţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
A început potopul. Nu ieșiți din case în următoarele ore
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoară din perioada romană descoperită în județul Giurgiu, inainte de Noaptea de Înviere | Exclusiv
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Motivul șocant pentru care Vladimir Putin merge mereu cu mâna dreapta lipită de corp
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta