Bula protectoare care îţi salvează copilul într-un accident de maşină

Specialiştii britanici au construit un scaun de maşină pentru copii care, în cazul unui accident, funcţionează pe principiul asemănător airbag-ului, dar înveleşte, practic, tot scaunul cu micuţul ocupant într-o bulă ce îl salvează nu numai din accident, dar şi dintr-un eventual incendiu. De asemenea, odată cu declanşarea sistemului, se apelează automat şi numărul de urgenţă 911.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 06:36

În scaunul special denumit „Carkoon”, copilul poate rezista până la 20 de minute, interiorul bulei fiind alimentat cu aer şi protejat de incendiu, scrie Daily Mail.

Pentru a fi scos cu uşurinţă în cazul unui accident, scaunul poate fi răsucit cu faţa către uşă, astfel încât copilul să poată fi tras repede din maşină.

 

Schema sistemului, preluată din Daily Mail

 

Între alte echipamente performante cu care este dotat scaunul, se numără însuşi sistemul de airbag, care, spre deosebire de cel tradiţional pentru adulţi care se duzumflă la puţin timp după impact, acesta „Carkoon” rămâne umflat şi rigid suficient timp, rezistând la orice „bombardament” cu diferite obiecte desprinse din maşină din cauza accidentului, cât şi la foc. La unele modele, scaunul este prevăzut şi cu un sistem de alarmă care declanşează instantaneu, în caz de accident, sistemul de avertizare prin numărul de telefon 911.

Inventatorul scaunului pentru copii, Julian Preston-Powers, de la Cool Technologies, din Brighton, spune că acest echipament este „vital” pentru supravieţuirea unui bebeluş în cazul unui accident de maşină. Karkoon va apărea pe piaţă anul viitor, la preţul de aproximativ de 500 de lire sterline.