BULGARIA: Socialiştii cer ALEGERI ANTICIPATE

Liderul Partidului Socialist Bulgar (BSP), Serghei Stanişev, a cerut marţi guvernului din care formaţiunea sa face parte să demisioneze până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a putea fi organizate alegeri anticipate în iulie, după rezultatele slabe ale socialiştilor la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, relatează Reuters şi BTA, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 14:40
BULGARIA: Socialiştii cer ALEGERI ANTICIPATE

Socialiştii, aflaţi la guvernare, au cedat presiunii deopotrivă din partea partenerilor de coaliţie şi a principalului partid de opoziţie, GERB, de a organiza un scrutin anticipat, ceea ce ar marca a doua cădere de guvern în doi ani.

Liderul socialist Serghei Stanişev a cerut guvernului să demisioneze imediat după o nouă moţiune de cenzură din această săptămână. Propunerea trebuie să obţină şi acordul celorlalte partide politice principale din Bulgaria.

Votul va avea loc joi, iar guvernul ar urma cel mai probabil să supravieţuiască moţiunii de cenzură din parlament.

‘Instabilitatea politică este cel mai mare pericol. Bulgaria nu are nevoie de un guvern în moarte clinică. Dacă va exista suficientă voinţă politică, organizarea de alegeri anticipate în iulie, până la sfârşitul lui iulie, este o opţiune posibilă şi realistă’, a declarat Stanişev la Consiliul Naţional al partidului, la care ia parte şi premierul Plamen Oreşarski.

Citeşte şi Un fost înalt DEMNITAR a fost condamnat la ÎNCHISOARE cu EXECUTARE

Data exactă a scrutinului nu a fost fixată. Decizia va aparţine în ultimă instanţă preşedintelui Bulgariei. Socialiştii au precizat săptămâna trecută că vor începe consultările cu alte partide pentru a stabili o dată.

Principalul partid de opoziţie, GERB, şi-ar dori ca alegerile anticipate să aibă loc la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. Formaţiunea Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), a etnicilor turci, partener de guvernare al socialiştilor, şi-ar dori în noiembrie sau decembrie.

Bulgaria este afectată de instabilitate politică şi proteste de stradă de anul trecut, iar guvernul premierului Plamen Oreşarski s-a bazat pe sprijinul naţionaliştilor pentru a supravieţui mai multor moţiuni de cenzură.

Citeşte şi Bulgarul ales din GREŞEALĂ ştia că ajunge EUROPARLAMENTAR: TOATE BABELE te vor VOTA

Drept urmare, guvernul nu a putut să adopte o serie de reforme, cum ar fi cele privind combaterea corupţiei, curăţarea sistemului judiciar şi modernizarea sistemelor educaţional şi de sănătate.

Creşterea economică a rămas de asemenea lentă, iar investiţiile străine directe au scăzut de asemenea anul trecut.

Socialiştii au obţinut numai 19% din voturi la alegerile europene de la 25 mai, în timp ce GERB a câştigat 30%.

Analiştii susţin că niciun partid nu va obţine o majoritate suficientă la viitoarele alegeri, ceea ce va duce cel mai probabil la o nouă coaliţie de guvernământ instabilă.