Bunele maniere la masa de Paşte. Iată ce trebuie să ştii ca să nu te faci de râs

CODUL BUNELOR MANIERE. Paştele e prilej pentru mese alături de cei apropiaţi, dar şi alături de străini. Aţi uitat cum este frumos şi corect să te comporţi la masă? RomaniaTV.net vă vine în ajutor şi vă prezintă o serie a celor mai importante reguli din Codul bunelor maniere.

20 apr. 2014, 07:32

Codul bunelor maniere, inclusiv cum să mănânci corect, se învaţă indiferent de mediu, vârstă, nivel de cultură. Pentru început, trebuie să ştii că dacă eşti invitată la masă e frumos să te duci cu un cadou simbolic pentru gazdă. Nu e indicat să duci vin, prăjituri sau bomboane, pentru că gazda se va simţi obligată să le servească şi atunci n-ar mai fi un cadou pentru ea. Cel mai bine e să-i oferi un buchet de flori. Vezi: MESAJE DE PASTE 2014. FELICITARI DE PASTE 2014. URARI SI SMS-uri DE PASTE 2014

Haideţi să învăţăm cum mâncăm

Toată lumea trebuie să ştie că nu trebuie să mâncăm grăbit sau nervos. Este nu numai o regulă de politeţe, ci şi o prescripţie medicală. Nu bem şi nu vorbim cu gura plină. Oamenii care încearcă să mănânce şi să povestească în acelaşi timp fac o impresie neplăcută. Este de prost gust să ţinem degetul mic uşor ridicat când mâncăm sau când bem.

Ce faci dacă îţi sună telefonul când eşti la masă

  • Dacă îţi sună telefonul, cere scuze şi mergi să vorbeşti în altă cameră.
  • Bineînţeles că nu e frumos să fumezi în timp ce alţii mănâncă. Aşteaptă să termine toţi de mâncat şi apoi întreabă gazda unde se poate fuma.
  • E foarte urât să ai alte ocupaţii când eşti la masă, de pildă să asculţi muzică la MP3 player, să te joci cu părul, cu şerveţelul sau, mai rău, să vorbeşti la telefon.

    Vezi: Bune maniere: Lucruri pe care să nu le spui la masă

ESTE BINE DE ŞTIUT:

  • Dacă-i oferi cuiva un cuţit, o furculiţă sau o lingură, le ţii de mâner, dar astfel încât persoana care le ia să le poată apuca tot de acolo.
  • Dacă vi se cere sarea sau piperul, le veţi da peste masă sau prin faţa vecinului, nu prin spatele lui.
  • În momentul în care un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura ţinută în mâna dreaptă şi ne ajutăm cu furculiţa din stânga. Numai chelnerii servesc ţinând ambele tacâmuri într-o singură mână, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa „Codul bunelor maniere astăzi„.
  • Nu e politicos să sufli în mâncare sau cafea. Dacă primesti ceva fierbinte, aşteaptă să se răcească.
  • După ce ai folosit tacâmurile nu mai ai voie să le aşezi pe faţa de masă


Desene inedite pe ouăle de Paşte GALERIE FOTO

  • Cum se mănâncă diferite feluri:

Pâinea şi sandvişurile se mănâncă în mod diferit. Eleganţa cu care mănâncă pâinea este ceea ce distinge un mesean educat, dar puteţi trece testul cu brio dacă ţineţi minte că pâinea, chiflele sau brioşele se rup în două (sau în bucăţi mici) înainte de a le unge cu unt şi a le mânca. Sandvişurile mari se taie cu cuţitul şi se bagă în gură cu furculiţa, exact ca bucăţile de friptură. Sanvişurile mici se iau cu mâna.

Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. Excepţie fac cartofii copţi în coajă, care se înţeapă cu furculiţa şi se curăţă cu cuţitul.

Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie cât doreşte.

Spaghetele. Din castronul adus la masă, vă serviţi cu o porţie rezonabilă, apoi le mâncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă şi ajutându-vă cu lingura ţinută în mâna stângă.

Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, se curăţă de coajă cu furculiţa şi cuţitul, în propria farfurie.

Salata se mănâncă cu furculiţa, însă în cazul frunzelor mari, se utilizează şi cuţitul. Salata iceberg se mănâncă întotdeauna cu furculiţa şi cuţitul. Nu îţi pune salata în farfuria cu mâncare! Dacă nu ai un bol personal pentru salată, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe altă farfurie, decât pe cea cu felul principal!

Supele sunt servite în ceşti sau boluri. Nu se răceşte o supă fierbinte suflând în ea. În niciun caz nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima înghiţitură. Nu se înmoaie pâinea în supă (în niciun sos).

Chiftelele, sarmalele şi ruladele se taie numai cu furculiţa.

Peştele nu se mănâncă la fel ca friptura- nu se foloseşte un cuţit obişnuit. Cuţitul se foloseşte doar la dezosare şi ca ajutor la mâncat. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă, în cazuri de forţă majoră le putem scoate cu două degete. Mâncatul peştelui cere o îndemânare specială.

Mai întâi tăiați capul și coada peștelui cu furculița și cuțitul și mutați-le într-o parte a farfuriei. Apoi inserați vârful cuțitului pe lângă șira spinării și despicați peștele de la un cap la altul.

În acest moment, aveți trei opțiuni:

  • trageți șira spinării afară;
  • desfaceți peștele ca pe o carte și scoateți șira spinării;
  • ridicați fileul de deasupra, mâncați-l, apoi scoateți șira spinării din fileul rămas.

Înainte de a ieşi în lume, întrebaţi şi apoi exersaţi acasă.

Orezul se mănâncă şi el cu furculiţa, ajutându-ne cu cuţitul.

Ce faci cu samburii de măsline?

  • Resturile de mâncare vor ieşi din gură aşa cum au intrat, spun regulile. Dacă ai mâncat cu furculiţa, va trebui să scoţi resturile tot cu furculiţa.
  • Când nu se poate, de pildă în cazul sâmburilor de măsline sau oaselor de peşte, foloseşte degetul arătător şi pe cel mare, iar resturile pune-le pe marginea farfuriei.
  • În cazul resturilor mai mari sau neplăcute ca aspect, foloseşte şerveţelul cât mai discret.

Ce să NU faci la masă

  • NU te agita. Dacă nu-ţi place ceva, lasă-l în farfurie.
  • NU fotografia masa, vei părea disperat.
  • NU folosi tacâmurile pentru a indica ceva cu ele.
  • NU sufla în mâncare. Aşteaptă să se răcească de la sine.
  • NU fuma la masă, decât dacă ai fost invitat de către gazdă.
  • NU te certa cu chelnerul.
  • NU ţine furculiţa în mână când bei.

Urări şi felicitari amuzante de Paşte. Vezi ce mesaje îşi trimit românii