Burse de 1.000 euro pe lună, anunţ oficial de la Ministerul Educaţiei

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acodarea de burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare. Hotărârea va pune în aplicare articolul din Legea actuală a Educației Naționale, referitor la acordarea de astfel de burse. 

09 ian. 2023, 10:13
Burse de 1.000 euro pe lună, anunţ oficial de la Ministerul Educaţiei

Burse de 1.000 euro pe lună pentru pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre de Guvern.

Citește și: Acordarea burselor sociale, la cheremul conducerii şcolilor. Părinţii sunt revoltaţi: „Pare că această bursă se dă din bunăvoinţa şcolii”. Reacţia Ministerului Educaţiei

“În absența consacrării normative a aspirațiilor României (…) de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare.”, se arată în nota de fundamentare, conform edupedu.ro.

Citește și: Elevii români care au devenit campioni mondiali la Robotică nu primesc burse de la statul român. Mentorul echipei: „Fiecare a primit câte o scrisoare de la președintele Iohannis și atât”

Bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații. Potrivit art. 2, numărul lunilor de bursă acordate, tipurile de burse și durata stagiului unei burse se stabilesc anual prin ordin al ministrului Educației, în domeniile de interes ale României, care sunt aprobate tot printr-un ordin de ministru.

Bursele se acordă pe baza unui concurs național organizat de ME prin Agenția de Credite și Burse de Studii, în baza unui regulament și a unor condiții aprobate, din nou, prin ordin de ministru, conform art. 3 din proiectul de HG.