BURSE ŞCOLARE 2022. Perioada de depunere a cererilor de bursă se extinde până la 14 februarie. Asociaţii de elevi: „Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor!”

Perioada de depunere a cererilor de bursă se prelungeşte până pe data de 14 februarie, prevede un ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind condiţiile de acordare a acestora.

01 feb. 2022, 11:25
BURSE ŞCOLARE 2022. Perioada de depunere a cererilor de bursă se extinde până la 14 februarie. Asociaţii de elevi: „Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor!”

BURSE ŞCOLARE 2022. Ministerul Educației a decis extinderea perioadei de depunere a dosarelor pentru
burse şcolare.

Ministerul Educației a emis ordinul de ministru de modificare și completare a ordinului prin care se aprobă criteriile de acordare a burselor. Ordinul prevede extinderea perioadei de depunere a cererilor de bursă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie 2022.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a precizat că toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei).

Citeşte şi: Noi reguli de carantină pentru elevii consideraţi contacţi direcţi ai unor persoane infectate cu COVID-19

Ministerul Educaţiei a mai decis şi simplificarea listei documentelor doveditoare în vederea obţinerii burselor. Mai mult, s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își
păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar.

Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat de presă, că beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de
protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență). Pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

Citeşte şi: Şcoli închise de săptămâna viitoare din cauza COVID în Cluj. Sorin Cîmpeanu: „Trendul ascendent este previzibil”

Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

A fost clarificată/detaliată sintagma „revizuire semestrială a listelor de beneficiari”.

„Obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile.

Precizăm faptul că, fără excepție și fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul școlar precedent, cu excepția elevilor din clasa a V-a și din clasa a IX-a. Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită, în premieră, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

„Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guverm 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul
de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, a afirmat Sorin Mihai CÎMPEANU, citat în comunicatul de presă.

Asociaţii de elevi: Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor!

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) trag un semnal de alarmă cu privire la propunerea Ministerului Educaţiei de a-şi asuma plata tuturor burselor de la bugetul de stat.

„Luni, 31 ianuarie, Ministerul Educaţiei a anunţat că îşi doreşte ca, la proxima rectificare bugetară, să îşi asume plata tuturor burselor de la bugetul de stat. Astfel, vor fi restricţionate atribuţiile autorităţilor locale, Consiliile Locale nemaiavând posibilitatea de a suplimenta fondurile pentru burse şi de a mări cuantumurile. În acest sens, cuantumurile minime vor deveni cuantumuri fixe.

Considerăm această propunere ca fiind una inoportuna, având în vedere faptul că sistemul de învăţământ ar trebui încurajat să meargă într-o direcţie a descentralizării, fiind susţinută implicarea autorităţilor locale, în niciun caz limitată. Mai mult, această schimbare ar fi incorectă faţă de elevii ce provin din unităţi administrativ teritoriale care pun accentul pe propria dezvoltare prin intermediul educaţiei. La momentul actual, în Sectorul 1, un elev cu media 10 poate beneficia de o bursă de merit de 600 de lei, însă prin această schimbare acesta ar ajunge să primească doar 200 de lei pe lună.

De asemenea, o asemenea schimbare ar putea fi făcută doar prin modificarea Legii Educaţiei Naţionale de către Parlament. În contextul în care Ministerul va dori să adopte o ordonanţă de urgenţă în acest sens, aceasta va fi profund neconstituţională din cauza lipsei urgenţei şi din cauza afectării regimului unei instituţii fundamentale, modificând atribuţiile autorităţilor locale.

Criticăm lipsa de transparenţă decizională de care Ministerul Educaţiei a dat dovadă cu privire la subiectul burselor, acesta modificând criteriile de acordare a burselor prin ordinul 5870/2021 fără a respecta procedura de consultare publică din Legea 52/2003, refuzând să publice un anunţ pe site-ul instituţiei, anterior adoptării lui”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa.