Cadourile primite de 8 Martie de la muncă nu se mai impozitează. Vezi care sunt condiţiile pentru a nu se considera venit

Publicat: Joi, 02 Martie 2017 12:25 // Actualizat: Joi, 02 Martie 2017 16:47 // Sursa: romaniatv.net

Ziua de 8 martie reprezintă una dintre ocaziile în care angajatorii pot oferi salariatelor şi copiilor acestora stimulente neimpozabile, sub formă de cadouri, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou. Anul acesta, angajatele din România ar putea primi cu 20% mai multe tichete cadou faţă de anul trecut.

Din 2016, tratamentul fiscal al cadourilor şi tichetelor cadou acordate salariaţilor cu anumite ocazii a fost modificat considerabil. Începând cu anul trecut, firmele sunt încurajate să îşi stimuleze angajaţii în mai multe momente pe parcursul unui an calendaristic.

Cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.

Dacă sunt acordate cu ocazia unei sărbători, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16%. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate. Potrivit avocatnet.ro, dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc însă plafonul fixat la 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.

Vezi si: Cadourile de 1 şi 8 Martie, interzise în şcoală: "Oferiţi-ne perseverenţă, seriozitate ... şi nu lănţişoare, parfumuri"

Cum data de 8 martie, atunci când se sărbătorește Ziua Femeii, se apropie, angajatorii pot acorda cadouri în această perioadă atât salariatelor, cât şi copiilor minori ai acestora. Femeile pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei, sub formă de bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou, fără a suporta impozite pentru aceasta.

În plus, angajatorii trebuie să mai știe că aceste cheltuieli cu cadourile în bani şi în natură sunt scăzute la calculul impozitului pe profit, cu condiţia ca sumele aferente să se încadreze în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Angajatele din România ar putea primi cu 20% mai multe tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 martie din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, reiese dintr-o analiză publicată joi de compania Up România, unul dintre principalii jucători de pe piaţa tichetelor valorice.

Numărul tichetelor cadou oferite de companii cu ocazia zilei de 8 Martie a crescut în 2016 cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar în 2015 s-au înregistrat creşteri doar cu 10% faţă de 2014.

"Această dinamică pozitivă în rândul companiilor care aleg să-şi surprindă colegele cu tichete cadou de 8 Martie – se explică, pe de o parte, prin evoluţia generală a economiei şi, pe de altă parte, prin stimulentele fiscale pentru tichetele cadou prevăzute de noile măsuri ale Codului Fiscal, aplicate din 2016", a declarat directorul general al Up România, Elena Pap.

Până în 2015, tichetelor cadou li se aplica impozitul pe venit de 16% pentru întreaga valoare, însă din 2016 acestea sunt neimpozabile în cuantum de 150 de lei pentru fiecare persoană, dacă sunt oferite cu ocazii precum: 8 martie, 1 Iunie, Paşte şi Crăciun sau sărbători similare ale altor culte religioase.

În plus, valorile aferente tichetelor cadou sunt considerate cheltuieli sociale, iar acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, până la 5% din fondul de salarii brut anual.

Tichetele cadou pot fi acordate de orice companie, indiferent de mărimea acesteia, chiar şi dacă aceasta are doar un angajat.

Conform datelor Up România, companiile care acordă cele mai multe tichete cadou provin din industrie (33%), comerţ (25%), sectorul non-profit (9%), servicii (7%) şi construcţii şi imobiliare (6%).

La nivelul ţării, Capitala şi 10 judeţe - Ilfov, Satu-Mare, Cluj, Braşov, Argeş, Timiş, Prahova, Hunedoara, Iaşi şi Mureş - distribuie 59% din totalul tichetelor cadou vândute.

Companiile din regiunea Bucureşti - Ilfov ocupă primul loc la nivel de distribuţie pe regiuni (25%), urmate de companiile din regiunile Nord-Vest (16%), Centru (12%) şi Nord-Est (11%), se mai arată în studiu.

În prezent, 64% dintre companiile care acordă beneficii salariale sub formă de tichete de masă acordă şi tichete cadou.

Up este un grup internaţional care comercializează produse şi servicii sub diferite forme: cecuri, carduri sau aplicaţii mobile în 17 ţări. În 2015, grupul Chèque Déjeuner a devenit Up.

În România mai emit tichete de masă şi Sodexo şi Edenred.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
8 martie bonuri cadou cadouri cadouri 8 martie cadouri martie TICHETE CADOU
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 mar 07:14
Răspunde | Votează email 1 email
Coman
Dar la pensionare s-a gandit cineva ?????
Sunt femeile care au muncit cate 35 - 40 de ani in aceasta tara, au pensii de mizerie , marea lor majoritate sub 1000 lei .... cu ele ce faceti , ticalosilor care nu va mai saturati de hotie si coruptie.
A 13 a pensie de ce nu se da ????? ca al 13 lea salariu exista !
03 mar 21:26
Răspunde | Votează email 1 email
Teodora
Oferta convenabila in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: [email protected]
03 mar 12:58
Răspunde | Votează email -1 email
Nici Profesoarele
Nici profesoarele nu primesc nimic. In general toate angajatele de la stat. Doar firmele private ofera astfel de tichete... Sa le fie rusine !!!
03 mar 10:50
Răspunde | Votează email -2 email
Anamaria Grigorescu
Femeile pensionare nu sunt tot femei?
La preturile care cresc intr-un ritm ametitor,din cauza inflatieri provocata de voi, ce sa faca pensionarele, sa moara? Asta va doriti, guvernantilor nemernici!
1
EUR
4.8397
RON
08 Jul
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H