Cadrele medicale care tratează bolnavi de coronavirus vor primi 2.250 lei net. Guvernul a adoptat 5 măsuri decontate din fonduri UE

Personalul medical care tratează bolnavi de coronavirus va primi un stimulent lunar în valoare de 2500 lei, din care se scade impozitul pe venit de 10%, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Mai exact, este vorba de 75.000 de cadre medicale, incluzând medici, asistenţi, paramedici, personal care deserveşte ambulanţele.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 18:54
Cadrele medicale care tratează bolnavi de coronavirus vor primi 2.250 lei net. Guvernul a adoptat 5 măsuri decontate din fonduri UE

Guvernul a adoptat, luni, Ordonanţa de urgenţă pentru decontarea unor cheltuieli în domeniul sanitar, care prevede cinci măsuri care vor fi decontate din fonduri europene. Astfel, pentru achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie medicală vor fi decontate cheltuieli de până la 350 de milioane de euro, în timp ce aproximativ 75.000 de cadre medicale implicate direct în tratarea pacienţilor cu coronavirus vor primi un stimulent lunar de 2.500 de lei, din care se reţine 10% impozit pe venit.

 
Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical. Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a precizat Marcel Boloş.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, joi, premierului Ludovic Orban acordarea din fonduri europene a unui bonus lunar de 500 de euro medicilor care se ocupă de pacienţi infectaţi cu Covid-19.

Proiectul a fost inclus într-o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Fondurilor Europene.

Guvernul a adoptat 5 măsuri, decontate din fonduri UE

Măsura privitoare la stimulentele financiare pentru personalul medical care îngrijeşte bolnavii infectaţi cu noul coronavirus este doar una dintre cele 5 măsuri ce urmează să fie acoperite de Guvern din bani europeni. Iată şi celelalte 4 măsuri:

1. Măsura legată de echipamentele medicale şi de protecţie – fondurile în limita cărora se vor deconta cheltuieli sunt de 350 de milioane de euro.

Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavi, pentru că procesul de decontare al fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene„, a declarat ministrul Boloş.

Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să se stabilească cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor.

Peste 950.000 de contracte de muncă suspendate, la nivel naţional, de la declanşarea stării de urgenţă

2. Măsura legată de asistenţii sociali care vor oferi sprijin şi asistenţă la domiciliu persoanelor de peste 65 de ani. Este vorba despre un număr de 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari. „Au fost luate în calcul 100.000 de persoane vârstnice şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm apelul de proiecte”, spune ministrul.

Persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor îl vor putea solicita la un număr tel verde.

3. Măsura privind şomajul tehnic. Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, mai exact 300 de milioane de euro, să fie decontată din fonduri europene, cu posibilitatea de majorare a acestei sume. 

Noi reguli pentru amânarea plăţii ratelor. Guvernul lasă băncile să decidă

4. Măsura privind produsele de igienă corporală. 170.000 de pachete urmează să fie distribuite către cei care se află în carantină, către copiii de la casele de copii şi către vârstnicii cazaţi în din căminele de bătrâni.

Cele cinci măsuri însumează 810 milioane de euro (3,9 miliarde de lei).