Noi reguli pentru amânarea plăţii ratelor. Guvernul lasă băncile să decidă

Guvernul a stabilit regulile pentru amânarea plății ratelor. Băncile pot accepta sau refuza cererea clienților pentru a își amâna ratele până la nouă luni, arată normele de aplicare care au fost publicate în Monitorul Oficial.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 14:03
Noi reguli pentru amânarea plăţii ratelor. Guvernul lasă băncile să decidă

Pot beneficia de amânarea plăţii ratelor la bancă persoanele fizice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect. Clientul trebuie să declare pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile.

Banca va analiza cererea şi va răspunde în scris în maximum 15 zile. 

De asemenea, beneficiază de amânarea plăţii ratelor cei care au deja credite şi cei care nu au restanţe. 

Reamintim că Ministerul Finanțelor Publice a subliniat, sâmbătă, că băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19, în cazul populației fiind suficientă pentru aprobarea facilității o declarație pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență.

Instituția subliniază că pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.

Posibile motive de amânare în cazul creditelor ipotecare sunt şomajul tehnic, concedierea, reducerea salariului în cazul debitorului sau a membrilor familiei acestuia, plasarea în carantină sau în izolare a debitorului sau îmbonăvirea acestuia de coronavirus.

Citeşte şi Florin Cîţu, despre amânarea ratelor. „Ştiu că băncile s-au supărat, dar trebuie să fim solidari”


loading...
Partenerii noștri