Cafeina, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, are efecte asupra organismului încă din primele șase ore

Cafeina are efecte benefice asupra organismului consumatorilor de cafea, dar nu numai. Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură, după apă.

02 nov. 2022, 18:12
Cafeina, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, are efecte asupra organismului încă din primele șase ore

Majoritatea oamenilor resimt efectele cafelei, dar nu toți știu cum funcționează aceasta odată ce pătrunde în organism.

Cafeina se găsește în cafea, ceai, ciocolată și băuturi carbogazoase și reduce oboseala, crește vigilența și oferă un plus de energie. Aceasta poate provoca inomnie, durei de cap, deshidratare și hipertensiune arterială, conform doc.ro. Foarte multe persoane au nevoie de cafeină pentru a se trezi și a se concentra la activitățile cotidiene.

În mod natural, cafeina se regăsește în peste 60 de plante, inclusiv în boabele de cafea, frunze de ceai și păstăi de cacao. Cantitatea acesteia în diferite alimente sau băuturi diferă. Pentru cafea și ceai, cantitatea de cafeină pe ceașcă depinde de marcă, de tipul de boabe sau de frunze folosite, de modul în care se prepară și de cât timp se infuzează.

Citește și: Specialiștii au descoperit că băutorii de cafea trăiesc mai mult. Care este doza zilnică pe care o recomandă

Cum acționează cafeina

Cafeina este absorbită și distribuită în organism, inclusiv în creier, foarte rapid. Aceasta provoacă efecul care te ajută să stai treaz și focusat. Acst lucru se produce prin blocarea receptorilor care favorizează somnul din creier, numiți receptori de adenozină. Adenozina are rolul de a regla ciclul somnului prin legarea de receptorii de adenozină din creier, adenozina activează receptorii.

Adenozina nu este singura moleculă care se poate lega de receptorii care favorizează somnul, ci și cafeina poate face asta. Din fericire, cafeina nu rămâne în corp pentru totdeauna, iar calitatea somnului nu va fi afectată pe termen lung.

Ce efecte are cafeina asupra organsmului

La nivel neurologic, dar și fizic, consumul de cafea poate avea mai multe efecte:

  • substanțele active din cafea pătrund în sânge, iar apoi ajung direct în creier
  • substanțele chimice din cafe blochează activitatea adenozinei, un neurotransmițător care ne face să ne simțim adormiți
  • secreția de dopamină este sporită de consumul de cafea, ceea ce înseamă că starea de spirit este îmbunătățită
  • nivelul de acetilcolină crește, ceea ce duce la o activitate musculară sporită
  • crește nivelul de serotonină așa că devenim mai energici și totodată mai relaxați
  • cafeau îmbunătățește rata metabolică

Cafeina poate avea și efecte negative dacă este consumată în cantități prea mari, precum diaree, transpirație, greață, creșterea ritmului cardiac, creșterea ritmului respirator, tremurături musculare. Atunci când este întrerupt consumul de cafeină, apare sevrajul, care se remarcă prin dureri de cap, somnolență, nivel scăzut al energiei, dispoziție proastă.

Citește și: Ce să pui în cafea ca să scapi de riduri și să-ți întărești oasele. Secretul lui Jennifer Aniston pentru o piele perfectă

Ce se întâmplă în corp timp de șase ore de la consumul de cafea

După 10 minute-

după prima înghițitură de cafea, cafeina ajunge în sânge. Bătăile inimii sunt acceleratem tensiunea crește, la fel și energia.

După 20 de minute- te vei simți foarte bine, deoarece cafeina are efect imediat asupra adenozinei, Secreția de dopamină este stimulată și te vei simți energic.

După 30 de minute- la jummătate de oră de la terminarea ceștii de cafea, organismul începe să producă adrenalină, așa că veți respira mai bine și mușchii vor deveni mai puternici. Pupilele se dilată și vederea este îmbunătățită pentru o perioadă scurtă de timp.

După 40 de minute- se eliberează serotonina și starea ta devine mai bună. Apar îmbunătățiri la nivelul  coordonării mișcărilor.

După 60 de minute- se diminuează anxietatea, datorită dopaminei

După patru ore- energia începe să se diminueze și crește aciditatea în stomac din cauza accelerării metabolismului.

După șase ore- efectele disapar complet, iar organismul începe să o elimine.