„Câinele erou” a salvat viața stăpânei lui care suferea de o boală extrem de rară. Medicii au rămas perplecși. „Simțea când corpul meu avea nevoie de medicamente”

O femeie din Marea Britanie, cu un sindrom endocrin extrem de rar, a fost salvată de câinele ei care putea presimți stările critice pe care nici medicii nu le puteau identifica.

08 sept. 2021, 10:28

O femeie din Marea Britanie, care, în 2012, a fost cu o boală endocrinologică extrem de rară, sindromul Adisson, a avut parte de un ajutor care i-a salvat viața din partea cățelușul ei Clive, un cocker spaniel, în vârstă de un an.

Femeia a început să dezvolte simptome foarte supărătoare care o împiedicau să ducă o viață normală. Aceasta necesita periodic transfuzii de sânge și trebuia să ia medicamente cu steroizi. În ciuda tratamentului, femeia dormea câte 18 ore pe zi și era internată adeseori la Urgență din cauza scăderii bruște a nivelului de cortizol.

Femeia era disperată întrucât nu  putea preveni când va avea loc următoarea criză ți începuse să-și piardă speranță că își va putea avea un stil de viață funcțional. În tot acest timp câinele ei, Clive era constant în preajma ei, nu se dezlipea de ea și părea că avea constant chef de joacă. Animăluțul devenise greu de suportat din cauza manifestărilor sale de afecțiune, maia les atunci când femeia zăcea în pat și se afla în suferință.

„Treceam prin momente foarte dificile, iar faptul că Clive nu-mi  oferea niciun moment de liniște, nu mă ajuta absolut deloc. Mă urmărea, încercând să-mi atragă atenția, lătra în mod constant și încerca să mă lingă. Desigur, îl iubeam, dar îmi era greu să mă conectez cu noul nostru cățeluș – el era obsedat de mine, iar eu nu aveam energie pentru asta.”, a mărturisit femeia.

Soțul femeii s-a gândit să-i facă acesteia o bucurie așa că a dus-o la un show canin internațional, care se desfășoară anual în Marea Britanie. Femeia a aflat că unii dintre acești căței erau antrenați special pentru a avea grijă de pacienți care sufereau de anumite afecțiuni, printre care și sindromul Adisson, boala rară care o chinuia de ani de zile.

Femeia a fost convinsă de experții din cadrul spectacolului canin să-l înscrie pe micuțul patruped într-un program care să-l pregătească pentru a avea grijă de stăpâna sa care suferea de boala Adisson.

Femeia cu boală extrem de rară: „Încet, dar sigur, am început să-mi recapăt încrederea în mine”

Aceasta a urmat sfaturile unui medic specializat pe boli endocrine rare, care i-a spus că de fiecare dată când cățelușul Clive devine agitat în jurul ei și vrea atenție, să ia pastilele menite să prevină o criză de cortizol.

Femeia a fost sceptică la început și se gândea cum ar putea un câine să-i salveze viața.

Aceasta lua medicamentele cu steroizi dimineața și apoi, ori de câte ori câinele devenea agitat, femeia iți administra din nou pastile.

Deși femeia nu își administra medicație suplimentară, începuse să se simtă mai bine, ca și cum noua maniera de lua pastile, sub „îndrumarea” patrupedului , era soluția perfectă pentru problemele de sănătate cu care se confrunta.

„Clive a simțit când corpul meu avea nevoie de steroizi și mi-a spus înainte să ajungă la niveluri critice”, a a mărturisit femeia.

Procesul oficial de formare corespunzătoare a cățelușului Clive a început în foarte scurt timp. Patrupedul urma cursuri de ascultare și a început să se înțeleagă de minune cu stăpâna sa. În curând, femeia și-a dat seama că trecuse o lună fără să aibă nevoie să apeleze la servicii medicale de urgență, ceea ce constituit un progres masiv.

„Au trecut câteva luni de când am fost ultima dată la spital. Încet, dar sigur, am început să-mi recapăt încrederea în mine.” a declarat femeia

Un an mai târziu, la vârsta de doi ani, Clive a fost pe deplin acreditat drept câine medical de alertă. În prezent patrupedul este specializat în a asista pacienții cu boli endocrine rare, notează Metro.uk.