Călătoria cu trenul în condiţii de caniculă. Sfaturi utile de la CFR Călători

După ce meteorologii au anunţat temperaturi caniculare, CFR Călători vine cu sfaturi utile românilor care călătoresc cu trenul în această perioadă.

19 iul. 2022, 15:10
Călătoria cu trenul în condiţii de caniculă. Sfaturi utile de la CFR Călători

Călătoria cu trenul în condiţii de caniculă. CFR Călători anunţă că în această perioadă face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalaţii de climatizare.

Călătoria cu trenul în condiţii de canicule. Anunţul CFR Călători

Citeşte şi Prognoza METEO lunară. Temperaturi de foc în următoarele săptămâni

Compania anunţă că întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în timpul călătoriei.

„Pot apărea situaţii în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute de peste 35 – 38 de grade care la nivelul şinei şi a cutiei vagonului pot însemna şi peste 50 de grade Celsius sau a deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare să funcţioneaze fără a mai asigura răcirea în parametri normali. Pentru menţinerea în funcţiune a instalaţiilor de climatizare au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanţă climă în reviziile de vagoane care formeaza garniturile de tren precum şi însoţirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situaţii de caniculă”, transmite CFR Călători.

În condiţiile utilizării întregului parc de material rulant, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, CFR Călători recomandă pasagerilor să îşi planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziţie în graficul unei zile de circulaţie şi să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens.

„În staţiile mari, cu trafic crescut de pasageri, vor fi efectuate controale la urcarea în trenurile CFR Călători. În acest sens, este bine ca pasagerii să aibă pregătite legitimaţiile de călătorie pentru optimizarea urcării. Rugăm pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre posibilele întârzieri ale trenurilor. În principalele staţii de cale ferată cu trafic sporit, personalul CFR Călători este pregătit să ofere apă călătorilor, în situaţii deosebite”, mai arată compania într-un comunicat de presă.

Citeşte şi Cât costă un bilet de tren din București spre Brașov sau Constanța. CFR Călători a scumpit biletele în aceeași zi în care a majorat și durata călătoriilor

CFR Călători recomandă pasagerilor, în special celor cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale, să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj, să aibă medicaţia necesară în caz de nevoie şi să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.

Meteorologii avertizează că România va fi lovită de un val canicular la sfârşitul săptămânii şi spun că seceta pedologică s-ar putea extinde.

„Ne aşteptăm ca valul de căldură să atingă vârful intensităţii în special la sfârşitul acestei săptămâni, începând de vineri, sâmbătă, duminică, chiar şi în primele două zile din săptămâna următoare.

Dacă astăzi contăm pe o vreme frumoasă, cu valori de temperatură situate între 22 şi 31 de grade Celsius, suportabile, de mâine ne apropiem de pragul unei zile de caniculă, cu 34 de grade Celsius în partea de vest, sud-vest şi sud a ţării. De asemenea, miercuri atingem pragul de caniculă, 35-37 grade, iar joi vorbim de temperaturi care să depăşească 37-38 grade la umbră. În acest condiţii, este posibil ca temperaturile resimţite să fie mult mai mari, 39-40 grade Celsius, chiar şi peste.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, ar putea fi doar averse locale, neînsemnate cantitativ, în zona de munte sau în nordul, nord-estul ţării, situaţie în care fenomenul de secetă pedologică, de lungă durată şi de o intensitate deosebită, este posibil să se intensifice şi să se extindă şi în alte zone, unde acum înregistrăm aprovizionare satisfăcătoare. Cel puţin în următoarele 10 zile, precipitaţiile vor fi insuficiente şi nu pot compensa nevoia acută de apă”, a declarat Elena Mateescu la România TV.


loading...