Calendar ortodox 10 august 2023. Cine sunt cei care îşi serbează onomastica în această zi

Pe data de 10 august, în Biserica Ortodoxă este prăznuit Sfântul Lavrentie, cunoscut drept Sfântul Laurenţiu. În această zi, cei care îi poartă numele trebuie să citească o rugăciune către ocrotitorul lor pentru ajutor și iertare de păcate.

09 aug. 2023, 17:02
Calendar ortodox 10 august 2023. Cine sunt cei care îşi serbează onomastica în această zi
Cine sunt cei care îşi serbează onomastica în această zi

Calendar ortodox 10 august 2023. Cei care rostesc această rugăciune puternică și făcătoare de minuni în ziua cinstirii Sfântului Laurențiu vor vedea că toate suferințele lor vor fi alinate.

Citește și Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba

Sărbători religioase 10 august 2022

Ortodoxe: Sfântul Lavrentie

Greco-catolice: Sf. arhid. m. Laurențiu

Romano-catolice: SF. LAURENŢIU, diacon m

Calendar ortodox 10 august 2023

Sfântul Lavrentie a trăit în secolul al III lea şi a fost arhidiaconul episcopului Sixt, potrivit crestinortodox.ro. În această perioadă creştinii erau persecutaţi, iar la un moment dat episcopul Sixt a fost luat spre a fi judecat, împreună cu doi dintre diaconii săi. După arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii săracilor.

În timp ce episcopul Sixt era dus spre a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat să nu îl părăsească pentru că a împărțit deja comorile pe care i le încredinţase. La auzul acestor cuvinte, soldaţii l-au ridicat şi l-au somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise. Atunci, Lavrentie a chemat şchiopii, orbii, bolnavii care se bucuraseră de banii pe care el li-i dăduse.

Deoarece a refuzat să se închine idolilor, Lavrentie a fost închis în temniță, unde l-a vindecat de orbire pe Lucillus pe care mai apoi l-a și botezat. Martor la această minune un alt prizonier păgân a cerut și el să fie botezat.

După ce a fost supus la mai multe chinuri, Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși pe care și-a dat duhul în timp ce-I mulţumea lui Dumnezeu.

În iconografia bisericească  el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mâna, cădind și inmiresmand Biserica lui Hristos.

Rugăciunea către Sfântul Lavrentie face minuni dacă este spusă în această zi
Mucenicul Tău, Doamne, Laurențiu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Rugăciunea către Sfântul Lavrentie face minuni dacă este spusă în această zi

În Grădina Desfătării ca un ostaş al lui Hristos după vrednicie desfătându-te şi împreună dănţuind cu puterile cele îngereşti, roagă să mi se dea strălucire purtătoare de lumină mie, celui ce te laud pe tine, Fericite Laurențiu.

Intrând în luptele muceniciei celei cinstite, pătimitor purtător de biruinţă te-ai arătat cu tăria sufletului, Sfinte Laurențiu. Pentru aceea, cu cununa dreptăţii, cu buna cuviinţă şi cu diadema biruinţei te-ai încununat.

Ca un fiu al luminii şi al zilei fiind, în chip minunat de la apus ca un soare simţitor ne-ai răsărit nouă, luminând marginile cu raza cea prealuminoasă, Sfinte Mucenice Laurențiu, pururea pomenite.

Prin cinstită naşterea ta, Fecioară, izbăvindu-ne din legăturile iadului şi din stricăciune şi din osânda lumii, cu mulţumire grăim către tine: Bucură-te, Preacurată, Ceea ce eşti Plină de daruri, Uşa cea Mântuitoare a Darului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei)

Citește și Salariile preoților, mărite după greva profesorilor. Cât câștigă în prezent o față bisericească