CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. Praznicul sfintelor fecioare care aduc înţelegere în familie şi vindecă boli grave

CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. În această zi, sunt celebraţi mai mulţi sfinţi care şi-au adus o contribuţie majoră la răspândirea creştinismului. Sfântul Patrichie a convertit mulţi oameni la credinţa în Hristos; Sfânta Fecioară Chiriachi, cinstită ca protectoare a căsniciilor, căreia toţi care i se roagă pentru înţelegere în familie primesc ajutor grabnic; Sfânta Nina, cea care săvârşeşte minuni, vindecând cele mai grave boli.
Romania TV
18 mai 2020, 12:52
CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. Praznicul sfintelor fecioare care aduc înţelegere în familie şi vindecă boli grave

Sărbători religioase 19 mai 2020

Ortodoxe: Sfânta Muceniță Chiriachi; Sfânta Nina, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Georgiei; Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Greco-catolice: Sfântul Episcop Patriciu și cei împreună cu el

Romano-catolice: Sfântul Papă Celestin al V-lea

CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. Cine a fost Sfânta Chiriachi, cea cinstită azi ca protectoare a familiei

Sfânta Chiriachi a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Dioclețian, scrie crestinortodox.ro.

Sfânta Chiriachi s-a născut din părinți creștini, într-o zi de duminică, acesta fiind motivul pentru care părinții ei i-au pus numele Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică. Sfânta Chiriachi a refuzat să se căsătorească, invocând faptul că ea este logodită cu Mirele Ceresc și că-și dorește să moară fecioara. Unul din pretendenții respinși i-a spus împăratului Dioclețian că Sfânta Chiriachi este creștină. Odată ce această veste a ajuns la urechile împăratului, acesta a poruncit să fie supusă la chinuri. Acoperită de răni din cap până în picioare, ea va fi tămăduită în chip minunat de un înger. În urmă acestei minuni, mulți păgâni au început să creadă în Hristos.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020

Îndârjită în credinţa ei în Iisus, Sfânta Chiriachi i-a spus împăratului că nu se teme de chinuri şi că, oricum ar fi, nu se teme de moarte, căci “mie viață îmi este a muri pentru Hristos”. În urmă acestor cuvinte, Sfintei Mucenițe Chiriachi i s-a tăiat capul. Mâna dreapta a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763.

CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. Rugăciunea pentru înțelegere în familie adresată Sfintei Chiriachi

”O, prea sfântă și întru tot lăudată mare muceniță Chiriachi, care pentru Hristos ai pătimit, ca pildă să ne fii de adevărată credință și răbdare, primește acum această smerită rugăciune, de la noi nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri grabnic folositor alergăm, cinstind sfintele tale moaște și chipul icoanei tale, în genunchi, care cu credință, cu adâncă evlavie și cu lacrimi te rugăm:

Înalță cugetul tău, Sfântă muceniță Chiriachi, către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pe Care Roagă-L, iertare de păcate și mare milă să ne dăruiască nouă și poporului cel binecredincios, ploaie la bună vreme, roade îmbelșugate pământului, și bună stare întregii lumi.

Roagă-L să ne dăruiască viață lină și fără de păcat, credința ortodoxă să o întărească, întărâtările ereticilor să le nimicească, pe vrăjmașii noștri să-i îmblânzească, ura să o stingă, dragostea să o înmulțească, războaiele să le oprească și pace lumii să dăruiască.

Sfântă Muceniță, dăruiește bună înțelegere soților, căsătorie binecuvântată tinerilor, iubire de fii părinților, copiilor ascultare față de părinți”.

CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. Cine a fost Sfânta Nina „cea întocmai cu Apostolii“, luminătoarea Georgiei

Sfânta Nina

Sfânta Nina „cea întocmai cu Apostolii“ a fost numită astfel datorită dârzeniei cu care s-a zbătut întreaga viaţă pentru creştinarea Georgiei. Asemeni Sfinţilor Apostoli care s-au nevoit pentru a face cunoscută tuturor popoarelor Evanghelia, Sfânta Nina şi-a dedicat viaţa lucrării misionare de convertire a populaţiei gruzine.

Sfânta Nina a crescut într-o familie de creştini din Capadoccia, în jurul anului 290. Când Sfânta Nina a împlinit 12 ani, tatăl ei a decis să se facă pustnic. Mama ei a decis să-şi dedice viaţa îngrijirii celor săraci şi bolnavi, astfel că Nina a fost lăsată în grija stareţei Niofora, care îi vorbea tot timpul despre viaţa duhovnicească şi o ajuta să sporească pe calea virtuţii.

Fascinată de viaţa lui Iisus, Nina pleacă în căutarea cămăşii în care a fost răstignit Mântuitorul, despre care stareţa îi spusese că s-ar afla în Iviria, Georgia. Sfânta Nina porneşte împreună cu alte 30 de fecioare, dar, pe drum, toate sunt capturate de oştenii împăratului Diocleţian, care sunt torturate, apoi decapitate. Singura care scapă este Nina.

După un drum extenuant şi multe primejdii, Nina ajunge în Georgia, unde se organiza o mare sărbătoare a idolilor. Sfânta Nina s-a furişat în apropierea statuii zeului Armazi şi s-a rugat lui Dumnezeu ca aceasta să fie distrusă. Atunci s-a pornit o furtună mare, iar templul şi statuia au fost dărâmate de grindină.

Citeşte şi Interviu cu preotul român aplaudat de toată Italia. „Românul e ruşinos, nu îndrăzneşte să ceară ajutorul” VIDEO

Sfânta Nina a început să propovăduiască Evanghelia şi a săvârşit multe minuni. A vindecat o femeie stearpă, a vindecat-o pe soţia împăratului Mirian, care era demonizată. Într-o zi, împăratul a fost lovit de un fulger care l-a orbit. S-a rugat zeilor pentru a-i reda vederea, dar a fost în zadar. Amintindu-şi de Nina, a început să se roage lui Hristos, iar vederea i-a revenit. Atunci, împăratul i-a cerut iertare sfintei şi s-a botezat. Din acest motiv, împăraul a decis să-şi creştineze poporul. Astfel a început creştinarea Iviriei.

Când a venit momentul să treacă la cele veşnice, Sfânta Nina i-a scris împăratului o scrisoare în care i-a cerut ca trupul să nu îi fie mutat din ultima provincie în care propovăduise. Comunitatea săracă din Kaheti a dobândit astfel un dar nepreţuit. Împăratul şi nobilii au zidit o biserică în localitate şi au continuat lucrarea începută de Sfânta Nina, de creştinare a populaţiei. În această biserică, prima zidită pe pământul Georgiei, curge neîncetat mir.

CALENDAR ORTODOX 19 MAI 2020. Cine a fost Sfântul Mucenic Patrichie

Sfântul Patrichie a trăit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetăți, a convertit multe persoane la credință în Hristos. Oraşul Prusa era renumit pentru izvoarele sale cu ape termale, unde mulţime de bolnavi veneau să se tămăduiască. În acest oraş, romanii au construit un temple şi i-au ridicat o statuie lui Esculap, în semn de mulţumire adusă zeului păgân, cinstit de ei ca mare vindecător de boli.

În timpul împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți pentru că refuzat să i se închine idolului Esculat. Dar el a strigat către Dumnezeu să-l ajute, iar Acesta l-a ajutat. Astfel, când a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei prezenţi, în vreme ce Sfântul Patrichie a ieșit nevătămat. În urmă acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit să-i fie tăiat capul cu toporul.

 

 

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni, de fapt. Multe gospodine nu știu, din acest motiv se strică repede
Capital.ro
România, vizată direct de Rusia. Anunțul venit de la Kremlin: Atragem atenţia
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Te interesează pensia ta din viitor? Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu banii primiți la bătrânețe
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Salarii mai mari pentru acești români. Câți bani vor primi în plus
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
BREAKING | Roxana Dobre, accident în Capitală! Cu cine era soția lui Florin Salam în mașină
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
Intră 529 de lei lunar de la stat. Sute de mii de români vor beneficia de indemnizații
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Cum aflii data când ieși la pensie. Formula de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'