Calendar ortodox 2 mai 2021. Învierea Domnului. Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare. Rugăciunea specială care se spune în prima zi de Paşte pentru mântuire, iertare de păcate şi izbăvire de necazuri

În această zi prăznuim cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. Există o rugăciune specială care trebuie spusă în prima zi de Paşte pentru mântuire, iertare de păcate şi izbăvire de necazuri.

01 mai 2021, 22:36
Calendar ortodox 2 mai 2021. Învierea Domnului. Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare. Rugăciunea specială care se spune în prima zi de Paşte pentru mântuire, iertare de păcate şi izbăvire de necazuri
Învierea Domnului

Sărbători religioase 2 mai 2021

Ortodoxe: Învierea Domnului; Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare

Greco-catolice: DUMINICA ÎNVIERII DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI NOSTRU ISUS HRISTOS (SF. PAȘTI). Aducerea la Constantinopol a moaștelor Sf. Atanasie cel Mare

Romano-catolice: † DUMINICA a 5-a a Paştelui, Ss. Atanasie, ep. înv.; Antonin, ep.

Calendar ortodox 2 mai 2021. Cine a fost Sfântul Atanasie cel Mare

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în sec. al IV-lea, potrivit crestinortodox.ro. El este prăznuit de Biserica Ortodoxă atât la dată de 18 ianuarie, cât și pe 2 mai (Aducerea moaștelor sale în Constantinopol).

Acesta s-a născut în Alexandria și a primit o temeinică educație clasică și teologică. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetății, Alexandru, încredinţându-i-se totodată și funcția de secretar al acestuia. În această calitate, îl însoțește pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru – 8 iunie 328. Sfântul Atanasie a fost episcop până în 373. În tot acest timp a suferit cinci exiluri, însă acestea nu l-au împiedicat să desfășoare o bogată activitate teologică – mai ales o politică bisericească antiariana.

Citeste si Diana Şoşoacă vrea să ajungă preşedintele României: „Dacă o cere poporul, ce să fac?” Ce sfat i-a dat ÎPS Teodosie

Majoritatea lucrărilor sale au ca obiect lupta pentru apărarea credinței niceene. El supune argumentele exegetice și dialectice ale oponenților săi unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunoștințe scripturistice, teologice și filosofice, el a izbutit să pună pe temelii solide credința creștină ortodoxă.

Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public.

Calendar ortodox 2 mai 2021. Rugăciunea care trebuie spusă în prima zi de Paşti

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului și dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine și s‑a dat nouă prin Tine; Cel ce ai pus nouă pocăință pentru mântuirea sufletelor și curăția trupurilor și spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci și ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze;

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr și de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreiești care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; și să vedem mântuitoarele Tale patimi și să ne închinăm dumnezeieștii Tale răstigniri, suliței, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce și îngropării și să ajungem la cinstită și dumnezeiască Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, și împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toți sfinții și cu preacurată Maică Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Ține, marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceștia (N), care vin sub acoperamantul casei Tale celei sfințite, primește pocăînță lor și‑i iartă pe dânșii, pentru învierea Ta, de mulțimea păcatelor celor nenumărate, știute și neștiute, de voie și fără de voie; curățește‑i că pe desfrânata ce plângea, și ca pe Petru care se lepădase și plângând cu amar iarăși l‑ai primit.

Citeste si Mesaje de Paşte 2021 frumoase pentru cei dragi

Primește smerenia și mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameșul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine și să Te iubească din toată inima lor.

Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieții lor, umblând după voia Ta.

Învrednicește‑i pe dânșii fără osânda să vină și să se împărtășească cu preacuratul Tău Trup și cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtași împărăției Tale, lăudându‑Te și slavindu‑Te pe Ține, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și bunul și de‑viață‑făcătorul

Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.