CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2023. Sărbătoare mare, cruce neagră, un mare sfânt este pomenit marţi

Luna mai este bogată spiritual, cu mari sfinţi de sărăbătorit. Marţi, este pomenit Sfântul Atanasie al III-lea, patriarh al Constantinopolului.

01 mai 2023, 17:46
CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2023. Sărbătoare mare, cruce neagră, un mare sfânt este pomenit marţi

CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2023. Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa atat la data de 18 ianuarie, cat si pe 2 mai (Aducerea moastelor sale in Constantinopol). Sfantul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii crestine din Alexandria in sec. al IV-lea.

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Sf. Matrona de la Moscova

Greco-catolice
Aducerea la Constantinopol a moaştelor Sf. Atanasie cel Mare

Romano-catolice
Ss. Atanasie, ep. înv.; Antonin din Florenţa, ep.

Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare este pomenită în calendarul creştin ortodox la 2 mai.

Sfântul Atanasie a trăit în secolul al IV-lea. A fost martor al succedării pe tronul imperial de la Roma a mai multor împăraţi, de la Constantin cel Mare (306-337) până la Valens (364-378).

Educat în spirit creştin a urmat cele mai renumite şcoli ale vremii. A fost ales în scaunul episcopal din Alexandria, Egipt, dar, din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni printre care se aflau şi ierarhi ai bisericii creştine, a fost exilat de cinci ori din cetate.

A trecut la Domnul după 46 de ani de episcopat şi după multă luptă şi nevoinţă pentru dreapta credinţă şi a fost înmormântat în biserica de la Bucole de la periferia Alexandriei. Biserica aceasta era zidită peste mormântul Sfântului Evanghelist Marcu, primul episcop al oraşului şi întemeietorul bisericii din Egipt.

Calendar Ortodox Mai 2023. Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Astăzi este sărbătorită aducerea moaştelor Sfântul Atanasie din Alexandria la Constantinopol, după mulţi ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Sfântul Ierarh Atanasie al-III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, pomenit în această zi, s-a născut în anul 1580 (sau 1560) în oraşul Rethimno din insula Creta, primind la botez numele de Alexie.

A intrat în viaţa călugărească la Mănăstirea „Sf. Ecaterina” din Muntele Sinai, unde a fost călugărit cu numele de Anania. A ajuns la Muntele Athos, unde a intrat în obştea Mănăstirii Esfigmenu (sau Xeropotam), mai târziu s-a retras într-un loc aproape de Kareia, unde petrecea în rugăciune, post şi priveghere. Aici a fost hirotonit ieromonah, primind numele de Atanasie.

Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba
În anul 1626, o veche scriere grecească arată că Sfântul Atanasie se afla în Ţara Românească, unde profesa ca dascăl pentru fii de boieri.

A fost ales mitropolit al Tesalonicului în anul 1631, iar trei ani mai târziu, pentru scurtă vreme, Sfântul Atanasie a ocupat scaunul patriarhal de la Constantinopolului.

După mai multe încercări pe care le-a suferit, în mare parte din partea turcilor, patriarhul ecumenic Atanasie a fost găzduit la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Galaţi. În anul 1653 a plecat în Rusia, sperând în ajutorul ţarului.

Pe drumul de întoarcere spre Galaţi, Sfântul Atanasie a trecut la cele veşnice la 5 aprilie 1654, în a treia zi a Sfintelor Paşti, în Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ucraina.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 6 martie 2008, a hotărât înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Atanasie, patriarhul Constantinopolului.

Citeşte şi

FOTO. Poveste fericită și emoționantă. Familia de români care a reușit să-și facă propriul paradis acasă, după ce a muncit pe rupte în Occident: „Pozele fac cât o mie de cuvinte. Prietenii spuneau că în țara noastră nu se poate trăi frumos”