CALENDAR ORTODOX 2019: ce sfinţi sunt sărbătoriţi marţi

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
04 feb. 2019, 14:59
CALENDAR ORTODOX 2019: ce sfinţi sunt sărbătoriţi marţi

Ortodoxe
Sf. Mc. Agata şi Teodula

Greco-catolice
Sf. m. Agata 

Romano-catolice
Sf. Agata, fc. m. 

Sfintele Muceniţe Agata şi Teodula sunt pomenite în calendarul creştin ortodox la 5 februarie.

Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia la Palermo şi a trăit pe la mijlocul secolului al III-lea, martoră a persecuţiilor ordonate de Deciu (249-251). Sfânta provenea dintr-o familie bogată şi nobilă, era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos.

A fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian în cetatea Catania după ce a refuzat să fie coruptă spre păcat în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă. Însă Agata ţinea mult la credinţa ei şi dorea mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.

Convingându-se de acest lucru, Quintian a poruncit să fie supusă la chinuri. Sfânta muceniţă şi-a dat sufletul în temniţă, după multele chinuri pe care le-a îndurat.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor.

Sfânta a primit moarte martirică în anul 304, într-o cetate din Asia Mică. Tradiţia spune că în timpul chinurilor la care a fost supusă pentru a apostazia de la credinţă, sfânta a convertit numeroase persoane din rândul celor care asistau la cruda privelişte.