CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Adormirea Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii

CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. În această zi, ortodocşii sărbătoresc Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii. La Mănăstirea Bistriţa Neamţ se află icoana făcătoare de minuni a acesteia. Sfânta Ana vindecă bolile copiilor şi ajută femeile să aducă pe lume prunci. Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos este împodobit cu pozele bebeluşilor născuţi în urma minunilor săvârşite de această sfântă.

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 08:13
CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Adormirea Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii

Sărbători religioase 25 iulie 2020

Ortodoxe: Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Greco-catolice: Adormirea Sf. Ana, mama Maicii Domnului; Sf. cuv. Olimpiada și Eupraxia.

Romano-catolice: Sfântul apostol Iacob; Sfânta muceniţă Valentina, fecioară; Sfântul mucenic Cristofor

CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Cine a fost Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Sfânta Ana a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron, potrivit crestinortodox.ro. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 i.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, a născut pe Salomi; Sovi, căsătorită tot în Betleem, a născut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezătorul; Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim și a născut pe Preasfanta Născătoare de Dumnezeu. Deci Salomi, Elisabeta și Sfânta Fecioara Maria au fost verișoare primare.

Sfânta Ana a fost bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. La vârstă de trei ani, Preasfanta Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim. După moartea lui Ioachim, Sfânta Ana s-a dus la Ierusalim lângă Sfânta Fecioara Maria. Ea și-a petrecut restul zilelor în rugăciune, post și fapte bune.

CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana din Mănăstirea Bistrița Neamț

După cum citim în cronica lui Grigore Ureche, domnitorul, fiind trădat, s-a ascuns în Mănăstirea Bistrița, s-a rugat o noapte la Sfânta Ana şi a făgăduit în fața icoanei că, de va scăpa cu viață, va înnoi mănăstirea, potrivit doxologia.ro.

Icoana de la Bistrița a scăpat pe voievod de la moarte și din mâinile turcilor! În zorii zilei următoare, Petru Rareș capătă curaj de la Dumnezeu și reușește să evadeze printr-o portiță dosnică. Iar Sfânta Ana a îngreuiat cu somn ochii turcilor, ca să nu-l observe la timp și să nu-l prindă.

Citeste si Rugăciune către Sfântul Ciprian pentru dezlegare de farmece şi blesteme

După patru ani, adică în anul 1541, Petru Rareș ajunge din nou domn al Moldovei și împlinește promisiunea făcută Sfintei Ana.

Ierodiaconul Vasile de la Mănăstirea Bistrița  povesteşte că un bărbat i-a relatat că, pe vremea când avea vreo trei ani, pe corp îi apăruseră niște bube cărora doctorii nu le dădeau de leac și din această pricină mama lui era foarte necăjită. Într-o zi, când icoana Sfintei Ana era în procesiune prin satul lor, mama l-a atins ușor de icoană și a lăsat un suspin să se înalțe către Dumnezeu, zicând: „Doamne, ai milă de copilul meu! Sfântă Ana, ajută-l!” Din momentul acela a început să-şi recapete sănătatea.

CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Sfânta Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii

Sfânta Ana este socotită ocrotitoarea copiilor și a maternității, căci ea a născut-o pe Sfânta Fecioară Maria la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post. Nenumărate sunt istorisirile monahilor de la Schitul „Sfânta Ana” din Muntele Athos, despre familii care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii, dar cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinți, atunci când cu evlavie și credință au scăpat la ea și i-au cerut ajutorul. 

Sultanul Insulei Limnos nu putea avea copii, ceea ce-l mâhnea peste măsură. Auzise de la locuitorii insulei, care vizitaseră Sfântul Munte și Schitul „Sfintei Ana”, despre minunile şi ajutorul pe care Sfânta Ana îl dă soților fără copii. Astfel că a trimis daruri la Schitul athonit pentru Icoana Sfintei Ana, de unde a primit untdelemn și aghiasmă de la Sfânta.

Din cauză că sultanul nu era creştin, monahii din Schit i-au trimis apă de băut, nu aghiasmă, şi ulei obişnuit, nu sfinţit. Însă Sfânta Ana, văzând credința și stăruința sultanului, l-a ajutat şi i-a împlinit cererea, iar la vremea cuvenită soţia i-a născut un copil sănătos. Drept recunoștință, sultanul i-a dăruit Sfintei Ana o candelă care atârnă la icoana ei până în ziua de azi.

CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Rugăciunea Sfintei Ana pentru dobândirea de prunci

Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor.

Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo.

CALENDAR ORTODOX 25 IULIE 2020. Rugăciune puternică pentru căsnicie fericită

Această rugăciune către Sfânta Ana poate fi rostită zilnic, pentru protejarea familiei, dar şi în situaţii precum incapacitatea de a avea copii sau infidelitatea partenerului de viaţă. 

Într-un moment de durere, Sfantă Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin acum la tine cu speranţa că mă vei ajuta şi cu inima plină de veneraţie. Tu eşti o făptură preaiubită de credincioşi, şi mai ales de femei, pentru că, datorită sfinţeniei vieţii tale, ai fost aleasă de Dumnezeu să fii vrednică, să fii mama Sfintei Fecioare Maria, care este binecuvântată între toate femeile şi Născătoare de Dumnezeu.

Citeşte şi Rugăciunea soţiei înşelate. Rugăciune pentru soţul infidel

Plini de încredere şi de veneraţie pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o milostivă Sfântă Ana, să binevoieşti a mă primi în grupul celor pe care-i ocroteşti în mod deosebit.

Ia-mă sub puternica ta pază şi dobândeşte-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrâneţe, să am copii şi să mă aperi de necazul nerodirii.

Ajută-mă să mă bucur de acele virtuţi cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greşelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată  faţă de Iisus şi de Maria şi să pot fi de folos semenilor necăjiţi din preajma mea.

Vreau să pot dărui şi eu săracilor aşa cum ai făcut tu şi blândul Ioachim, soţul tău. Fereşte-mă în viaţă Prea Sfântă Ana de orice primejdie trupească şi sufletească şi să fii  lângă mine în clipele de boală, de necaz şi de primejdie, până la sfârşitul vieţii mele.