CALENDAR ORTODOX 27 IUNIE 2021. Sfântul Samson şi Sf. Mironosiţă Ioana. Este CRUCE ROŞIE şi dezlegare la peşte

Duminică este o zi importantă pentru creştini, care în aceste zile ţin postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

26 iun. 2021, 22:41
CALENDAR ORTODOX 27 IUNIE 2021. Sfântul Samson şi Sf. Mironosiţă Ioana. Este CRUCE ROŞIE şi dezlegare la peşte

CALENDAR ORTODOX 27 IUNIE 2021

Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiţă Ioana (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. cuv. Samson primitorul de străini

Romano-catolice
Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv.

Sfântul Cuvios Samson este pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 iunie.

Cuviosul Samson era din Roma şi făcea parte dintr-o familie de rang înalt, care ocupase prin unii din membrii săi scaunul imperial. După trecerea la cele veşnice a părinţilor săi, şi-a împărţit averea celor săraci, şi-a eliberat robii şi trăia o viaţă smerită, mulţumindu-se cu o haină şi cu o funie pentru ţinerea mijlocului.

Sfântul Samson era doctor, şi-a ales această îndeletnicire nu pentru câştig, căci familia sa era foarte bogată, ci, pe de o parte, ca să nu trăiască fără să aibă o ocupaţie, iar pe de alta, ca prin ştiinţa sa să poată sluji lui Dumnezeu şi săracilor.

El vindeca pe cei care sufereau de boli grave de nevindecat; pentru că pe lângă cunoştinţele sale de medicină, i se adăugase dar de la Dumnezeu, cu care dădea aceste tămăduiri.

Calendar ortodox iunie 2021. Sărbători religioase în iunie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară
A trăit o vreme retras în pustie, după care a mers la Constantinopol, unde a găsit o casă în care îi primea pe cei nevoiaşi. Le-a oferit acestora hrană, un adăpost şi le-a alinat suferinţele, atât prin pricepere medicală, cât mai ales cu rugăciunea.

CALENDAR ORTODOX 27 IUNIE 2021 Cuviosul Samson l-a vindecat şi pe împăratul Iustinian (527-565) de o boală grea, cerând, drept plată, zidirea altor locuinţe pentru străini în preajma casei sale.

Astăzi este pomenită şi Sfânta Ioana, din grupul femeilor mironosiţe care L-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos. Conform tradiţiei, ea a fost cea care a ştiut unde a fost îngropat capul Sfântului Ioan Botezătorul după ce Irod a dat ordin să-i fie tăiat. Şi, având multă durere pentru uciderea nevinovată a Sfântului Marelui Proroc Ioan, l-a luat de acolo noaptea, în taină, şi, punându-l într-un vas de lut, l-a îngropat în muntele Eleonul, la Ierusalim. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.

Sfânta Mironosiţă Ioana, soţia lui Huza, iconom (intendent) al regelui Irod Antipa este amintită în Evanghelia de la Luca (8; 3) ca fiind una dintre femeile care Îl urmaseră pe Hristos din Galileea şi care îi ajutau pe ucenicii Domnului, împreună cu Suzana, Maria Magdalena şi altele.

Biserica o prăznuieşte pe 27 iunie, precum şi în Duminica Mironosiţelor.

Samson a fost un medic milostiv, care daruia bolnavilor nu doar medicamentele trupului, ci si pe cele ale sufletului. Dupa ce si-a impartit averea saracilor, Samson a intrat intr-o manastire, iar patriarhul Mina l-a hirotonit preot.

Dupa ce l-a vindecat pe imparatul Iustinian, a primit de la acesta o casa pentru saraci. S-a ingrijit pana la moarte de saraci precum se ingrijeste parintele de copii. A trecut la cele vesnice in anul 530 si a fost ingropat in biserica Sfantului Mucenic Mochie.

Tot astazi, face pomenirea:

– Sfantului Mucenic Anect;

– Sfintei Ioana Mironosita;

– Sfantului Cuvios Luca, pustnicul;

– Sfintilor Mucenici Marchie si Marchia;

– Sfantului Sfintitului Mucenic Pierie, preotul Antiohiei.

Zile libere 2021. Peste 50 de zile de concediu plătit şi învoiri, pe lângă sărbătorile legale, pentru o anumită categorie de bugetari. DOCUMENT