Calendar ortodox 30 iulie 2021. Cei care poartă numele acestui mare sfânt îşi serbează, azi, onomastica

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Valentin, făcător de minuni, vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei.

30 iul. 2021, 01:00
Calendar ortodox 30 iulie 2021. Cei care poartă numele acestui mare sfânt îşi serbează, azi, onomastica

Sărbători religioase 30 iulie 2021

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Valentin

Greco-catolice: Sf. ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic, din cei 70

Romano-catolice: Sf. Petru Crisologul, ep. înv. *

Calendar ortodox 30 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Valentin

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia), potrivit crestinortodox.ro. A fost hirotonit preot, apoi episcop.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea și îi contorsiona cumplit trupul. După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl său. Atunci s-au botezat Craton și toată casa acestuia, împreună și cu trei discipoli ai lui.

Citeste si ÎPS Teodosie, declaraţie controversată cu privire la educaţia sexuală. „Elevii minori au drepturi de majori, este o anomalie. Nu poți să-i dai copilului cuțitul să se joace, că el se va răni”

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la  aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni.

Martirizat la Roma în a două jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos că vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei.

Particele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din București.

Calendar ortodox 30 iulie 2021. Rugăciune către Sfântul Sfinţit Mucenic Valentin pentru vindecare, pentru întemeierea unei familii, pentru împăcare între membrii familiei

Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, cu smerenie te rugăm, mijloceşte pentru noi, cei ce avem trebuinţă de ajutorul tău. Ascultă rugăciunile noastre, împlineşte fiecăruia cererile de folos, fii celor îndoielnici povăţuitor în credinţă, celor bolnavi tămăduitor, celor din primejdii izbăvitor, celor nedreptăţiţi ajutător, celor vârstnici sprijinitor, tinerilor îndrumător duhovnicesc, şcolarilor luminător al minţii şi tuturor celor ce cu evlavie se roagă ţie întotdeauna ascultător.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, ca să nu fim îndepărtaţi de la iubirea Sa cea sfântă, să nu ne lase să ne pierdem în întunericul păcatelor, ci să ne lumineze cu harul Său, ca să ne învrednicim a fi moştenitori ai vieţii veşnice.
Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, cel ce cu râvnă ai căutat izbăvirea din păcat a tinerilor, propovăduind viaţa curată, neîntinată, prin unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Său cel de viaţă dătător, pe tine dar te rugăm, întăreşte-i pe aceştia în lupta cu patimile sufleteşti şi trupeşti.

Sfinte Arhiereu, care eşti nădejdea credincioşilor şi mijlocitorul nostru, cel ce ai fost păstor vrednic pentru turma ta şi cu râvnă ai învăţat pe înţelepţii vremii cuvântul lui Dumnezeu, tămăduitorule de trupuri şi de suflete, apără-ne pe noi, cei ce pe tine te cinstim şi neîncetat cu lacrimi de pocăinţă cerem să îndepărtezi de la sufletele noastre şi de la casele noastre toată ispita şi tulburarea.

Pe tine cu evlavie te rugăm, Sfinte Sfinţite Mucenice Valentin, slăvite ierarhe şi omule al lui Dumnezeu, ca pe toţi cei ce ne sunt aproape să-i ajuţi şi să-i călăuzeşti spre mântuire; asemenea şi pe cei care nu ne iubesc pe noi să-i întorci către pocăinţă şi să-i luminezi, că tu pururea cuprinzi pe toţi în inima ta cea îndurătoare şi îndelung răbdătoare, pentru ca, prin mijlocirile tale, împreună cu tine să ne bucurăm de Împărăţia cea slăvită a lui Dumnezeu, cea pregătită nouă întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Celui fără de început al Său Părinte şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă făcătorului Său Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Un preot şi soţia lui, director de şcoală, au murit carbonizaţi în casă