Calendar ortodox 5 mai 2023. Sfântul Efrem cel Nou, mare mucenic şi tămăduitor. Rugăciune pentru bolnavi

Anual, în a cincea zi a lunii mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic şi Tămăduitor. Tot azi, este sărbătorită şi Sfânta Muceniţă Irina, care a fost înzestrată de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.
Alina Costache
04 mai 2023, 15:53
Calendar ortodox 5 mai 2023. Sfântul Efrem cel Nou, mare mucenic şi tămăduitor. Rugăciune pentru bolnavi

Sărbători religioase 5 mai 2023

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Irina; Sfântul Efrem cel Nou

Greco-catolice: Sf. m. Irina. Harți

Romano-catolice: Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep

Calendar ortodox 5 mai 2023. Cine a fost Sfântul Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic și Tămăduitor, s-a născut în dată de 14 septembrie 1384, în orașul grecesc Trikala, scrie crestinortodox.ro. În urma Botezului, copilul a primit numele de Constantin. Tatăl lui a murit când el era încă mic, sfântul rămânând în grija mamei sale împreună cu alți șase frați.

El pleacă de acasă spre a nu fi înrolat cu forța în armata otomană. La 14 ani, intră în Mănăstirea Bună Vestire, mănăstire zidită pe locul numit „Colina Neprihanitilor”, undeva în peninsula grecească Atica, aceasta neaflându-se încă sub ocupăție otomană.

În mănăstirea de pe Muntele Amoman, lângă Nea Makri, vreme de mai bine de 27 de ani, Sfântul Efrem cel Nou îi urmează lui Hristos în viețuire curată și în pătimire înfricoșătoare. Nu după mult timp, este hirotonit preot.

În anul 1416, otomanii ocupă și peninsula Atica. Atacând mănăstirea, păgânii îi omoară pe toți călugării pe care îi găsesc în ea, afară de Sfântul Efrem cel Nou, care nu se află în mănăstire în acel moment, ci într-o peștera de lângă mănăstire, în care obișnuia să se nevoiască.

Peste încă un an, păgânii otomani vor atacă din nou mănăstirea, de data aceasta prinzandu-l și pe Sfântul Efrem. Opt luni și jumătate, turcii păgâni îl vor supune pe sfânt la chinuri groaznice, chiar în curtea mănăstirii sale. Acesta rămâne, însă, calm, netulburat și luminos, motiv pentru care păgânii încep să-l tortureze într-un chip crunt. Sfântul a fost pironit cu cuie de un copac şi spânzurat cu capul în jos, iar mai apoi străpuns cu mulțime de cuie lungi, de fier, în vreme ce în pântece i s-a înfipt un lemn aprins.

Sfântul Efrem cel Nou a adormit în Domnul în ziua de 5 mai 1426, la doar 42 de ani. Moaștele sfântului Efrem cel Nou sunt așezate în biserica mănăstirii din Nea Makri, ce acum poartă hramul său.

Rugăciune pentru bolnavi, către Sfântul Efrem cel Nou

Sfinte Efrem, mare mucenice al lui Hristos, ascultă acum puțînă noastră rugăciune pentru robii lui Dumnezeu (numele) care sunt încercați de boli, suferințe și de ispite. Venim la ține că la un doctor ceresc și credem că vei primi cererea noastră și vei ușura suferințele lor. Ai spus că ai leacuri pentru toate felurile de boli, și de aceea nădăjduim că iubirea ta de oameni nu s-a împuținat. Cine poate spune mulțimea minunilor tale? Cine șție câți suferinzi au aflat izbăvire prin rugăciunile tale?

Ajută-i, Sfinte Efrem, ajută-i pe cei suferinzi! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru ei și, dacă le este de folos să fie tămăduiți degrabă, fă să se întâmple această spre slavă lui Dumnezeu. Iar dacă le este mai de folos să ducă mai departe crucea suferinței lor, ajută-i să rabde fără să cârtească, că să primească luminoasă cununa a răbdării.

Sfinte Mare Mucenice Efrem, tu ai răbdat suferințe de nespus, iar viață noastră este plină de desfătări. Dar chiar dacă suntem păcătoși și întinați prin tot felul de patimi, îndrăznim a ne ruga ție. Căci nu pentru noi ne rugăm ție, sfinte, ci pentru bolnavii aceștia pe care suferințele i-au îngenunchiat. Fii lor păzitor, povățuitor, ocrotitor și tămăduitor, că să îți mulțumească cu inima smerită și să Îl slăvească pe Dumnezeu care te-a acoperit cu harul Sau, arătându-te mare făcător de minuni, în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba

Calendar ortodox 5 mai 2023. Cine a fost Sfânta Muceniţă Irina

Sfânta Irina a fost fiica regelui Liciniu din cetatea Maghedon, potrivit crestinortodox.ro. S-a născut într-o familie de păgâni, iar la botez a primit numele Penelope. Când a împlinit șase ani, tatăl ei a închis-o într-un turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare şi un bătrân înțelept. Într-o noapte, i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a spus că, din acel moment, numele ei nu va mai fi Penelope, ci Irina („pace”) şi că va ajuta multe suflete să se mântuiască.

În urma acelui vis, tânăra decide să-L urmeze pe Hristos, lucru care-l înfurie pe tatăl ei care o supune torturilor. Dar o minune dumnezeiască a făcut ca Liciniu să se lase convins de fiica ei să-L îmbrăţişeze pe Hristos.

Sfânta Irina a fost supusă la multe chinuri în vremea a patru împărați. Regele Sedechia a îngropat-o până la gât într-o groapă umplută cu șerpi și cu scorpioni, dar îngerul Domnului a păzit-o. Apoi regele a încercat să o taie în două cu fierăstrăul, dar fierăstrăul s-a frânt de trupul ei. Același rege a legat-o de o roată de moară sub o moară de apă și a dat drumul şuvoiului, dar apa nu a curs, fecioara reuşind să scape de la înec.

Regele Sapor, fiul regelui Sedechia, i-a pus în picioare încălțăminte de fier, i-a încărcat în spate un sac de nisip şi a înhămat-o la o căruță. Dar pământul s-a deschis și i-a înghițit pe chinuitori. Văzând că tânăra a supravieţuit tuturor torturilor, mulți păgâni au ales să-L urmeze pe Hristos.

Irina a intrat în cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei. Regele de atunci al cetății, Numerian, a aruncat-o consecutiv în trei tauri din metal încins. Dar nici de data asta fecioara nu a murit.

Când Irina a sosit în cetatea Mesembria, a fost omorâtă de regele Sapur, dar Dumnezeu a înviat-o. Regele și mulți din popor, văzând aceasta, au crezut în Hristos și s-au botezat.

În cele din urmă, Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când au deschis sicriul, au văzut că trupul Irinei nu mai era în el.

 

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare