Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Cruce roşie, Sfântul Nicolae aduce dezlegare la peşte, ulei şi vin

Sărbătoare 6 decembrie 2023: În calendarul ortodox se face prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae. Zi de post cu dezlegare la ulei și vin.

05 dec. 2023, 13:29
Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Cruce roşie, Sfântul Nicolae aduce dezlegare la peşte, ulei şi vin

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Pe data de 6 decembrie 2023 este mare sărbătoare în calendarul ortodox. Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, care mai este cunoscut și sub denumirea de „Moș Nicolae”, care aduce daruri copiilor cuminți și nuiele copiilor năzdrăvani.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din cultura creștină. Românii au o evlavie deosebită față de acest sfânt, iar mulți creștini își botează copiii cu numele Sf. Nicolae.

În data de 6 decembrie se organizează slujbe în toate bisericile ortodoxe, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Totodată, fiindcă sărbătoarea pică în Postul Nașterii Domnului, Sfântul Sinod a îngăduit ca la această sărbătoare să se facă dezlegare la pește, ulei și vin, pentru ca creștinii să se bucure cum se cuvine de această zi.

Ortodoxe
Sfântul Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni

Greco-catolice
Sf. Aep. Nicolae de la Mira Lichiei, făcătorul de minuni

Romano-catolice
Sf. Nicolae, ep.

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscop al Mirelor Lichiei, este pomenit de Biserică în ziua de 6 decembrie. Sfântul Nicolae a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), cu care avea legături ‘directe’, spune Părintele Sofian Boghiu („Părintele Sofian”, Ed. Bizantină).

S-a născut în cetatea Patara din Asia Mică. Părinţi săi erau de bun neam, drept credincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. Pentru viaţa lor închinată lui Dumnezeu şi pentru multele milostenii şi faceri de bine, această binecuvântată pereche a născut dumnezeiescul prunc, pe care l-a numit Nicolae, adică „biruitor de popor”; arătându-se cu adevărat biruitor al răutăţii.

După naştere, mama sa, Nona, nu a mai avut alt copil până la dezlegarea din legăturile cele trupeşti, mărturisind însăşi firea că nu este cu putinţă a se mai naşte alt fiu ca acela.

„Deci tânărul cel îmbunătăţit şi curat, având în sine Duhul lui Dumnezeu, se arăta cu totul duhovnicesc, arzând cu duhul şi slujind Domnului cu frică, încât nu se vedea la dânsul nici un fel de nărav tineresc, ci numai obiceiurile omului bătrân pentru care tuturor s-a făcut minunat şi slăvit. Căci precum omul cel bătrân, dacă are obiceiul celor tineri, este luat în râs de toţi, tot aşa şi tânărul, dacă are năravul bărbatului celui bătrân, se cinsteşte de toţi cu mirare; pentru că sunt nepotrivite tinereţile pentru bătrâneţe, dar cinstite şi frumoase sunt bătrâneţile în tinereţe”. (Vieţile Sfinţilor)

Iubind virtutea, viaţa curată şi dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, Sfântul Nicolae a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

A fost întemniţat în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximilian (286-305). În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.
Moş NICOLAE 2023. Greşeala făcută de mulţi, când se pun, de fapt, cadourile in ghetuţe de Sfântul Nicolae
Întorcându-se la scaunul său din Mira, îl aşteptau la poarta cetăţii cu făclii aprinse în mâini mii de credincioşi: săraci, bolnavi şi văduve.

A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene. Pentru cele două palme pe care Sfântul Nicolae i le-a dat ereticului Arie, împăratul Constantin a luat de la el omoforul şi Evanghelia pe care o ţinea în mâini. Le-a primit pe amândouă înapoi de la Hristos şi de la Maica Domnului, iar Sinodul Sfinţilor Părinţi a apărat dogma Sfintei Treimi şi a dat anatema asupra lui Arie.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni aşa cum arată istoria vieţii sale.

A izbăvit de la moarte trei bărbaţi învinuiţi pe nedrept. Când aceştia erau în închisoare au aflat că vor fi omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile pe care le făcuse cu alţii, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbaţi din Lichia.

Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit ca bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Aşa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte.

A păstorit dumnezeieşte poporul ortodox şi ajungând la adânci bătrâneţi, s-a mutat către Domnul.

„Lângă cinstitul lui trup adunându-se episcopi de prin toate cetăţile, în mulţime fără număr, l-au pus cu cinste în biserica cea sobornicească a mitropoliei Mirelor, în ziua a şasea a lunii decembrie”. (Vieţile Sfinţilor) (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”; https://www.crestinortodox.ro)

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie 2023. Ce cadouri NU trebuie să oferi în această zi

Iată cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, care se celebrează anual pe data de 6 Decembrie. Tradiția spune că Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, dar și al fetelor necăsătorite, orfanilor și oamenilor săraci. Astfel, în noapte de 5 spre 6 decembrie, toți copii își lustruiesc bine ghetuțele și așteaptă nerăbdători zorii zilei, când cu bucurie despachetează cadourile de la Moș Nicolae. Totuși, există și o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate în această zi sfântă, iar despre aceste lucruri vom vorbi mai jos.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Dimineața de 6 decembrie este așteptată de toți copilașii, care, dacă au fost cuminți, vor primi diferite daruri de la Moș Nicolae. În schimb, dacă aceștia au fost năzdrăvani, Moșul le va lăsa o nuia de măr. Tradiția spune că dacă aceasta este pusă în apă și rodește, copilul este, astfel, iertat de către Moș Nicolae.

Tot în ziua de 6 decembrie, tradiția spune că începe oficial iarna, când Moșul trebuie să-și scuture barba și, astfel, să ningă afară. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că ne așteaptă o iarnă blândă, fără prea multă zăpadă.

De asemenea, tot în Ziua Sfântului Nicolae, creștinii trebuie să participe la slujbele sfinte și să uite de treburile cotidiene. În acest sens, este strict interzis să facă treburi casnice, precum cusut, curățenie sau spălatul rufelor.

Mi mult, tradiția mai spune că nu trebuie să existe conflicte și certuri în această ză sfântă. Dacă există persoane care nu vor respecta această regulă, atunci se spune că acestea vor avea parte de un Crăciun nefericit în familie.

Moș Nicolae vine cu o surpriză de proporții pentru crescătorii de porci! Vor rămâne cu și mai mulți bani în buzunar

Tot în ziua de 6 decembrie, oamenii din anumite zone ale țării culeg fel de fel de crenguțe din pomii fructiferi, pe care le pun în apă, lângă o icoană. Dacă acest rodesc până la Anul Nou, atunci se spune că persoanele respective vor avea parte de un an roditor și de recolte pe măsura muncii depuse.

De Moș Nicolae, tinerii trebuie să formeze grupuri de colindători și să-și alegă casa unde se vor desfășura repetițiile până în seara de Ajun, când se merge cu colinda, adică pe 24 Decembrie.

 

Ce NU trebuie să oferi în dar de Moș Nicolae

Moș Nicolae este așteptat de toți copiii cuminți în dimineața zilei de 6 Decembrie, însă există și câteva daruri care nu ar trebui puse pe listă, conform tradiției. Astfel, este vorba despre obiectele negre și cele ascuțite, care se spune că aduc ghinion. Tot din sacul Moșului ar trebui să fie excluse și darurile care reprezintă anumite produse cosmetice sau bijuteriile, din aceleași motiv specificat mai sus.

Totodată, tradiția mai spune că oglinda nu ar trebui nici ea să fie oferită în dar în această zi sfântă, întrucât poate fi încărcată de multă energie negativă, care se poate răsfrânge asupra persoanei care o primește. Mai mult, acest obiect aparent inofensiv, poate provoca și ruperea anumitor relații pentru cel care o deține.

Astfel, din cele mai vechi timpuri, Moș Nicolae le aducea copiilor cuminți dulciuri și fructe, precum sunt portocalele, iar Moș Crăciun era cel care venea încărcat de daruri mai mari, precum jucării și haine.