Ortodoxe: Sfinţii Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul, Vucol şi Fotie
Greco-catolice: Sf. ep. Vucol al Smirnei; Sf. m. Iulian
Romano-catolice: Ss. Paul Miki şi îns., m. **; Doroteea şi Teofil, m.
Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565), scrie crestinortodox.ro. Au dus o viață ascetică în mănăstirea Avvei Serid din Palestina, lângă orașul Gaza. Cei doi Sfinți Părinți au explicat necesitatea călăuzirii spirituale și a supunerii față de un povățuitor duhovnicesc. Aceștia ne sfătuiesc să nu facem nimic fără a-l întreba pe părintele nostru duhovnicesc.
Tratamentul prescris de părintele duhovnicesc trebuie să fie adaptat personalității celui bolnav sufletește, situației lui particulare, dispoziției lui sufletești. Atunci când patima este gravă, duhovnicul trebuie să prescrie un tratament puternic. Nu este un doctor bun cel care tratează cu blândețe un abces tumefiat care poate duce la cangrenă. Rana trebuie deschisă și curățită, iar apoi tratată și pansată. Fireşte, este nevoie și de deschiderea și colaborarea pacientului. Acesta trebuie să fie încredințat că părintele său sufletesc se luptă cu toată seriozitatea pentru a-l tămădui.
Însă, ei atrag atenția și asupra faptului că este primejdios pentru un părinte duhovnicesc să nu dea atenție propriei mântuiri și să se concentreze în exclusivitate asupra rolului său de povățuitor spiritual.
Sfântul Vucol s-a născut în părțile Smirnei. A trăit în vremea Sfinților Apostoli. Nu s-a mulțumit să știe că există persoane care vestesc învățătura lui Hristos, ci călăuzit de Duhul Sfânt, a convertit la creștinism mulți păgâni. A fost hirotonit episcop de Sfântul Evanghelist Ioan. Înainte de a trece la cele veșnice, a lăsat urmaș pe Sfântul Policarp. Potrivit Tradiției, pe mormântul său a crescut un copac, cu ale cărui fructe erau vindecați bolnavii.
În această zi, în ziua a şasea, se pomenește cel între sfinţi Părintele nostru Fotie cel Mare, patriarhul Constantinopolului, cel întocmai cu Apostolii şi Mărturisitorul.
Mărturisește astăzi ruga către Sfântul Fotie:
„Înger întâistătător ești între mărturisitori, de Dumnezeu înțelepțite Fotie, lauda arhiereilor și bucuria mucenicilor, pentru care cu smerite laude te lăudăm zicând:
Bucură-te, că strălucitul tău praznic pe toți ne veselește;
Bucură-te, că cetății împărătești ai fost păstor adevărat;
Bucură-te, că și nouă ales povățuitor te-ai arătat;
Bucură-te, trâmbiță răsunătoare a Duhului Sfânt;
Bucură-te, păstorul oilor cuvântătoare;
Bucură-te, cel ce ai fost ascuns și de toată lumea neștiut;
Bucură-te, că astăzi ca un soare tuturor ai răsărit;
Bucură-te, că razele tale s-au întins în tot pământul;
Bucură-te, că dogmele ortodoxe cu multă însuflețire le-ai apărat;
Bucură-te, alesule nevoitor și mărturisitor Fotie!
Amin.
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Sfinte Ioane, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Stea cu totul luminoasă arătându-te pe tine Soarele Cel Duhovnicesc, cu strălucirile faptelor tale bune ai luminat pământul, ierarhe al lui Hristos, Preaînţeleptule Ioan Profetul.
Viaţă pururea limpede, curată şi neamestecată cu întinăciune arătând, mărite, te-ai făcut cunoscut pe pământ ca odor sfinţit al lui Hristos, Preaînţeleptule Ioane.
Ca o lumină, ca o strălucire, ca un soare mare şi ca un fulger ai strălucit în Biserica lui Hristos şi cugetele credincioşilor le-ai luminat şi în Locaşurile cele Neînserate te-ai sălăşluit, cântând în glasuri întreit sfinte pe Treimea Cea Nezidită.
Amin!