CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. Rusaliile. Ziua în care spiritele malefice îi pedepsesc pe cei ce nu le cinstesc sărbătoarea

CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. În această zi, este prăznuită Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor care nu le cinstesc sărbătoarea. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii care trebuie respectate pentru ca oamenii să fie feriţi de boli şi necazuri. Tot azi este prăznuit Sfântul Teodot, episcopul Ancirei.

RomaniaTV.net
06 iun. 2020, 12:35
CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. Rusaliile. Ziua în care spiritele malefice îi pedepsesc pe cei ce nu le cinstesc sărbătoarea

Sărbători religioase 7 iunie 2020

Ortodoxe: Pogorârea Duhului Sfânt – Rusaliile; Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Greco-catolice: Duminica Coborârii Sfântului Spirit (Rusaliile). Sfântul episcop Teodot al Ancirei

Romano-catolice: † Preasfânta Treime. Sfântul abate Robert

CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. Semnificaţia Pogorârii Sfântului Duh

Duminică 7 iunie 2020, Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Duhului Sfânt, care are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului, de unde şi denumirea de Cincizecime, scrie crestinortodox.ro. Această zi este cunoscută și sub numele de Rusalii.

Până la începutul secolului al V lea, Cincizecimea era prăznuită împreună cu Înălțarea Domnului.În Vechiul Testament, Cincizecimea amintea de primirea Legii pe Muntele Sinai, de suferințele evreilor în pustiu, precum și de necazurile prin care au trecut până să ajungă în pământul făgăduinței.

Citeste si RUSALII 2020. Ce nu ar trebui să-ţi lipsească din casă în această zi pentru ca gospodăria să-ţi fie protejată de rele

În Noul Testament, Cincizecimea face referire la coborârea Duhului Sfânt în chip de limbi de foc asupra Apostolilor. Scopul acestei pogorâri este sfințirea lor, ca ei să poată să înceapă propovăduirea Cuvântului lui Hristos.

Cincizecimea sau Rusaliile este sărbătoarea zilei de naștere a Bisericii. În această zi, în urma cuvântării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu. Este ziua în care are loc trecerea lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni, prin Duhul Sfânt.

În vechime, bucuria sărbătorii era amplificată de catehumenii care primeau botezul în această zi, într-un cadru solemn și festiv. Tot de timpuriu se aduceau la biserici flori și ramuri de copaci, amintind de obiceiul similar practicat de către iudei la Sărbătoarea Cincizecimii în care se aducea mulțumire lui Dumnezeu pentru strângerea recoltei.

La cincizeci de zile după Învierea Domnului, ucenicii lui Hristos s-au adunat „toți în același loc”, ceea ce semnifică faptul că Duhul Sfânt vine doar acolo unde este unitate, comuniune. Pogorârea Duhului Sfânt a fost precedată de un vuiet din cer. Experiență auditivă a pogorârii Duhului Sfânt asupra Apostolilor a fost însoţită și de una vizuală, acestora arătându-li-se limbile de foc.

La finalul Sfintei Liturghii din ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh este oficiată vecernia Rusaliilor, când sunt binecuvântate frunzele de nuc sau tei – simbol al limbilor de foc.

CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii

Există credinţa că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, şi se va îmbolnăvi de boala cunoscută sub denumirea populară de “luat din Rusalii”.

În mediul rural, credincioşii duc la biserică, în ziua de Rusalii, crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se împodobesc mormintele, dar şi casele și icoanele, deoarece se zice că au puterea de a alunga spiritele rele.

În anumite zone ale ţării, oamenii obișnuiesc să poarte cu ei leuştean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de Iele.

În Oltenia, de Rusalii, se practică Dansul Călușarilor, un dans considerat vindecător, care aduce sănătate și noroc. Cete de câte 7-8 tineri merg din casă în casă în a doua zi de Rusalii pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

În Ardeal, are loc “Împănatul boului”, o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu flori. Când alaiul ajunge în fața bisericii, preotul îl sfinţeşte, apoi le dă de băut participanților. Apoi, boul va fi eliberat, iar o tânără trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Există credinţa că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Un alt obicei din Ardeal este “udatul nevestelor” cu apă, pentru ca acestea să rămână sănătoase și frumoase în tot restul anului.

De Rusalii, nu este bine să munceşti deloc, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, deoarece nu le cinsteşti ziua. De asemenea, nu se intră în vie, nu se merge prin locuri pustii, pe lângă păduri sau pe lângă fântâni pentru a evita pericolul de a întâlni spirite rele.

CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. Cine a fost Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Sfântul Teodot a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea şi a fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei, scrie crestinortodox.ro. El îi ajuta pe creștinii prigoniți, adăpostindu-i şi asigurându-le toate cele necesare. De asemenea, aduna trupurile creștinilor omorâți și le îngropa creştineşte.

Pe vremea Sfântului Teodot, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă au fost înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. Teodot a mers împreună cu un credincios să scoată trupurile din lac, dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot şi i-a spus judecătorului cu ce se ocupă Sfântul Teodot. Astfel, Sfântul a fost supus multor chinuri, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.

CALENDAR ORTODOX 7 IUNIE 2020. Rugăciune către Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Îndreptător credinței și chip blândeţilor, învățător înfrânării te-a arătat pe ține turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Teodot, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.