Calendar ortodox 9 iunie 2021. Sfântul Ierarh Chiril, Episcopul Alexandriei. Rugăciune către Sfântul Chiril pentru luminarea minţii

În această zi, este prăznuit Sfântul Chiril, Episcopul Alexandriei. Sfântul Chiril se numără între cei mai însemnați Părinți ai Bisericii, de numele lui fiind legată lămurirea unei semnificative controverse privind învățătura de credință.

08 iun. 2021, 16:46
Calendar ortodox 9 iunie 2021. Sfântul Ierarh Chiril, Episcopul Alexandriei. Rugăciune către Sfântul Chiril pentru luminarea minţii
Sfântul ierarh Chiril al Alexandriei. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 9 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Ierarh Chiril, Episcopul Alexandriei

Greco-catolice: Sf. aep. Chiril al Alexandriei

Romano-catolice: Sf. Medard, ep.

Calendar ortodox 9 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Chiril al Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370, scrie crestinortodox.ro. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal. A fost ales întâistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, după 4 zile de la moartea unchiului său.

Citeste si Patriarhul rus cere interzicerea avorturilor: „Dă naştere copilului şi dă-l Bisericii”

Sfântul Chiril a avut un rol proeminent în lămurirea unei controverse teologice legate de persoana Mântuitorului Hristos.

Sfântul Chiril a combătut învățătură lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și altă omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria. Această învățătură contrară Sfintei Scripturi ducea la concluzia că Maica Domnului nu poate fi numită „Născătoare de Dumnezeu“, ci „Născătoare de om“.

Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maică Domnului este „Theotokos“, „Născătoare de Dumnezeu”. Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431, recunoaște în mod oficial titlul de „Theotokos” Maicii Domnului.

Învățăturile Sfântului Chiril au fost adânci, el lăsând în urmă o neprețuită moștenire teologică și duhovnicească în mulţimea de scrieri ale sale care ni s-au păstrat. A trecut la cele veșnice în anul 444.

Calendar ortodox 9 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Chiril, Episcopul Alexandriei

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Chiril, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si Preotul Dan Damaschin, binefăcătorul sărmanilor: „Copiii nu ştiu de vaccinuri. Ştiu de foame şi de frig”