Calendar ortodox 9 martie 2023. Cruce neagră. Sfinţii 40 de mucenici. Rugăciunea zilei te ajută în momentele de cumpănă

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Pentru că au refuzat să renunţe la credinţa în Hristos, au fost supuși multor chinuri până când au trecut la cele veşnice. Pentru că nu au renunţat la Hristos în pofida suferinţelor, Dumnezeu i-a înzestrat cu darul facerii de minuni.

08 mart. 2023, 17:03
Calendar ortodox 9 martie 2023. Cruce neagră. Sfinţii 40 de mucenici. Rugăciunea zilei te ajută în momentele de cumpănă
Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Foto: doxologia.ro

Sărbători religioase 9 martie 2023

Ortodoxe: Sfinţii 40 de mucenici

Greco-catolice: Sf. 40 m. din Lacul Sebaste

Romano-catolice: Ss. Francisca Romana, călug. *; Dominic Savio; 40 de soldaţi, m., LP

Calendar ortodox 9 martie 2023. Cine au fost cei 40 de mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea împăratului Liciniu (307-323), potrivit crestinortodox.ro. Aceştia au mărturisit că sunt creștini şi că refuză să se închine idolilor. După această mărturisire, au fost supuși la multe chinuri, iar în cele din urmă au scufundați într-o apă înghețată. Însă au învins frigul, au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat și a ieșit din lac, renunțând la credința în Hristos. A fost dus într-o baie caldă, însă acolo şi-a găsit sfârşitul. Locul sau a fost luat de un alt soldat creștin, care a văzut cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinți.

Când torţionarii au venit dimineață să ia trupurile mucenicilor, mare le-a fost surpriza să constate că niciunul din cei 40 nu murise. Însă torţionarii au fost convinşi că la mijloc este vrăjitorie.

Citeste si Reţete mucenici moldoveneşti şi munteneşti 2023. Ingredientul secret al lui Chef Cătălin Scărlătescu

Calendar ortodox 9 martie 2023. Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!

Citeste si Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce nu avem voie să facem sub nicio formă în această zi