CALENDAR ORTODOX IANUARIE 2023. Lună cu multe sărbători cu cruce roşie. Când nu se spală, când nu se calcă, când se aprind lumânări la biserică

În calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie sunt remarcate trei sărbători de mare importanță, în data de 1 ianuarie, Sfântul Vasile cel Mare, în 6 ianuarie, Botezul Domnului și la data de 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

01 ian. 2023, 17:20
CALENDAR ORTODOX IANUARIE 2023. Lună cu multe sărbători cu cruce roşie. Când nu se spală, când nu se calcă, când se aprind lumânări la biserică

CALENDAR ORTODOX IANUARIE 2023. Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2023 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2023, ca să te poți pregăti pentru ele.

Calendar ortodox 2 ianuarie 2023. Săptămâna începe cu doi sfinţi importanţi, mulţi români îşi serbează onomastica

Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului și Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Trei Ierarhi.

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2023, luna ianuarie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2023, luna ianuarie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului și Anul Nou. Data: 1 ianuarie 2023

În prima zi a Noului an credincioșii ortodocși serbează Tăierea împrejur după trup a Domnului Nostru Iisus Hristos. La evrei, conform Legii cele vechi, tăierea împrejur ține loc de botez. Iar Mântuitorul nostru trebuia să se taie împrejur pentru că S-a întrupat nu ca să strice Legea ci să o împlinească. Astfel el contrazice pe evreii care susțineau că ar strica legea dar și pe ereticii care susțineau că nu a fost om ci doar un duh fără trup.

Sfântul Vasile cel Mare. Data: 1 ianuarie 2023

Sfântul Vasile cel Mare a fost contemporan cu împăratul Valens. A luptat cu erezia lui Arie care cuprinsese imperiul Roman și l-a înfruntat chiar pe împărat. A fost arhiereul Cezareei Capadociei și a dus lupte grele în apărarea dreptei credințe ortodoxe. A criticat ereziile și a învățat oamenii și a îndemnat la viață bună pe toți cei pe care îi păstorea. A ajutat fără încetare pe săraci, pe bolnavi și pe bătrâni.

Botezul Domnului – Boboteaza. Data: 6 ianuarie 2023

La 6 ianuarie creștinii ortodocși prăznuiesc botezul Domnului Iisus Hristos, în apa Iordanului de către Sfântul Ioan. În ajunul și în ziua botezului în toate bisericile ortodoxe cu puterea Sfântului Duh se sfințește aghiasma cea mare.

Când Iisus Hristos a venit pe malul Iordanului Ioan îl arată lumii drept “Mielul lui Dumnezeu” adică cel care va fi adus ca jertfă chiar dacă nu avea nici un păcat. Botezul lui Ioan era un botez de pocăință, un botez iudaic, era un ritual nu o taină, iar Hristos Dumnezeu nu se botează pentru a i se spăla păcatele, pentru că nu avea păcat, ci pentru a ne arăta importanța lucrării Duhului Sfânt.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Data: 7 ianuarie 2023

Ca în fiecare an, la 7 ianuarie sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. El s-a născut în familia preotului Zaharia din mama lui Elisabeta, descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea s-a a fost vestită lui Zaharia de Arhanghelul Gavril și pentru că nu a crezut, deoarece credea că el și soția lui sunt prea bătrâni pentru a avea copil iar Elisabeta până atunci fusese stearpă, Zaharia a rămas mut până când i-a dat nume pruncului său. El a fost primul om care l-a recunoscut pe Mântuitor, când încă era nenăscut, în burta mamei sale, iar Maleahi l-a profețit ca fiind Îngerul Domnului.

Sfinții trei ierarhi. Data: 30 ianuarie 2023

Cei trei ierarhi, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gura de Aur au fost contemporani și sunt considerați între părinții bisericii. Pentru că l-a început enoriașii se certau care dintre ei este mai mare și mai sfânt, ei s-au arătat Sfântului Ian Mauropus spunându-I că toți sunt egali și nu-i nici o vrajbă între ei. Cei trei Sfinți ierarhi sunt patroni spirituali ai tuturor instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Sfinți cu cruce neagră în luna ianuarie, în Calendarul ortodox 2023

  • 10 ianuarie, Sfântul Cuvios Antipa, de la Calapodești; Sfântul Grigorie de Nissa;
  • 11 ianuarie, Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieții de obște;
  • 17 ianuarie, Sfântul Antonie cel Mare;
  • 18 ianuarie, Sfinții Atanasie și Chiril;
  • 25 ianuarie, Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion;
  • 26 ianuarie, Sfântul Xenofont, soția sa Maria și fiii lor Arcadie și Ioan

Zile libere 2023. Şase minivacanţe de patru zile, prima chiar în luna ianuarie!

CALENDAR ORTODOX IANUARIE 2023:

1 Duminică † Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului; Sfântul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum) – Ap. Coloseni II, 8-12Evrei XIII, 17-21II Timotei IV, 5-8Ev. Luca II, 20-2140-52Marcu I, 1-8glas 4, voscr. 72 Luni

 Sfântul Serafim de Sarov; Sfântul Silvestru, episcopul Romei
3 Marți Sfântul Proroc Maleahi; Sfântul Mucenic Gordie
4 Miercuri Soborul Sfinților 70 de Apostoli; Cuviosul Teoctist
5 Joi Ajunul Bobotezei; Sfântul Mucenic Teotempt și Sfânta Mucenița Teona; Cuvioasa Sinclitichia (Post)
6 Vineri † Boboteaza – Botezul Domnului
7 Sâmbătă † Soborul Sfantului Ioan Botezatorul
8 Duminică Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica – Ap. Efeseni IV, 7-13Ev. Matei IV, 12-17glas 5, voscr. 8

9 Luni  Sfântul Mucenic Polieuct
10 Marți † Cuviosul Antipa de la Calapodești; Sfântul Grigorie al Nisei
11 Miercuri † Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște (Post)
12 Joi Sfanta Mucenita Tatiana
13 Vineri † Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic (Post)
14 Sâmbătă Sfânta Nina; Sfinții Părinți uciși în Sinai și Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului
15 Duminică Sfântul Cuvios Pavel Tebeul – Ap. Coloseni III, 4-11Ev. Luca XVII, 12-19glas 6, voscr. 9

16 Luni Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru
17 Marți † Sfântul Antonie cel Mare
18Miercuri † Sfinții Atanasie și Chiril (Post)
19 Joi Sfântul Macarie Egipteanul
20 Vineri † Sfântul Eftimie cel Mare (Post)
21 Sâmbătă Sfântul Maxim Mărturisitorul
22 Duminică Sfântul Apostol Timotei; Sfântul Anastasie Persul – Ap. I Timotei IV, 9-15Ev. Luca XIX, 1-10glas 7, voscr. 10

23 Luni Sfântul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
24 Marți Sfânta Xenia
25 Miercuri † Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion (Post)
26 Joi † Sfântul Xenofont, soția sa, Maria, și fiii lor Arcadie si Ioan; Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv
27 Vineri † Aducerea moaștelor Sfantului Ioan Gura de Aur (Post)
28 Sâmbătă Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob
29 Duminică Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul – Ap. II Corinteni VI, 16-18VII, 1Ev. Matei XV, 21-28glas 8, voscr. 11