Călin Popescu Tăriceanu anunţă ce se întâmplă cu salariul minim: Consultările cu patronatele vizează majorarea salariului minim

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la România TV că în decembrie nu se decide dacă rămâne salariul minim, ci vor fi consultări cu patronatele care vizează majorarea acestuia. Discuţiile se referă la majorarea salariului minim, a punctat Tăriceanu.

29 oct. 2019, 16:55
Călin Popescu Tăriceanu anunţă ce se întâmplă cu salariul minim: Consultările cu patronatele vizează majorarea salariului minim

Fostul şef al Senatului a subliniat că este adeptul majorării câştigurilor salariale în România.

„Nu vreau ca România să rămână furnizoare de fortă de muncă ieftină”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a amintit că decizia în privinţa salariului minim ar trebui să revină următorului guvern.

„Legislaţia spune că guvernul demisionar trebuie sa rezolve problemele curente”.

Citeşte şi: ALDE a semnat acordul politic cu PNL pentru învestirea Guvernului Orban

Guvernul Dăncilă avansează ideea majorării salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2020, la 2.262 lei lunar. Decizia se va lua săptămâna viitoare.

Viorica Dăncilă a declarat în direct la România TV că se va ține de cuvânt în ciuda somațiilor lansate de Ludovic Orban și va majora cu 100 de lei salariul minim pe economie. Dăncilă a susținut că actul normativ va fi adoptat în ședința de guvern din 4 noiembrie, zi în care e programat și votul pentru învestirea echipei conduse de Orban.

Salariul minim se majorează în ziua votului de învestitură a Guvernului Orban. Premierul Dăncilă a făcut anunţul în direct VIDEO

Premierul desemnat Ludovic Orban o contrazice însă pe Viorica Dăncilă şi anunţă că majorarea nu se poate face „din burtă”.

„Din 2015, Comisia Europeană ne solicită să existe un mecanism prin care să se stabilească această creştere a salariului minim pe economie. Acest mecanism nu a fost instituit. Trebuie să ştim foarte clar în momentul în care majorăm salariul minim pe ce ne bazăm. Pe indicele de creştere a productivităţii, pe creşterea salariului mediu brut pe economie, rata inflaţiei o iau în calcul. Trebuie găsit un mecanism obiectiv care să determine o creştere a salariului minim nu din burtă, ci printr-o decizie administrativă, pentru că decizia salariului minim produce consecinţe în economie care s-ar putea întoarce împotriva celor pentru care vrem să majorăm salariul minim, pentru că există riscul ca în anumite zone, dacă urcăm salariul minim prea mult, să-i lăsăm fără locuri de muncă şi capitalul să migreze din România. Este o chestiune de decizie care trebuie elaborată în mod evident în parteneriat cu Consiliul tripartit, cu sindicate, patronate, organizaţiile neguvernamentale care sunt grupate şi care probabil dezbat propunerea ministrului care a fost formulată”, a explicat Orban.