Cum se face cel mai bun caltaboș moldovenesc. Gina Bradea dezvăluie cele mai importante trucuri pentru un preparat fără cusur

Caltaboşul este unul dintre preparatele tradiţionale nelipsite de pe masa românilor de Crăciun. Secretul caltaboşilor perfecţi este proportia dintre măruntaiele mai uscate şi carnea mai grasă.

22 dec. 2023, 12:00
Cum se face cel mai bun caltaboș moldovenesc. Gina Bradea dezvăluie cele mai importante trucuri pentru un preparat fără cusur

Serviţi cu murături alături, caltaboşii au un farmec aparte la masa de Crăciun. Există o sumedenie de reţete pentru acest preparat, dar în rândurile următoare ne vom opri asupra reţetei de caltaboş moldovenesc (numit şi chişcă moldovenească) pe care o foloseşte cunoscutul blogger culinar Gina Bradea.

Iată, aşadar, cum se face cel mai bun caltaboş moldovenesc după reţeta Ginei Bradea.

Ingrediente necesare pentru caltaboş

  • 1 kg carne tocată de porc (căzăturile de la fasonat sau pulpa şi puţina poală cu grăsime)
  • 2 -3 cepe
  • cam 500 g organe (ficat, splină)
  • 150 g orez cu bobul rotund, pentru sarmale
  • sare, piper, ardei iute, ienibahar, coriandru, frunze de dafin, cimbru
  • 1 morcov
  • albitură (ţelină, pătrunjel, păstârnac)
  • Maţe

Cum prepară Gina Bradea deliciosul caltaboş moldovenesc

Splină și ficatul (se poate pune și plămân) se spală și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, se răcesc și se toacă.

Ceapa se curăţă și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul și 150 ml apă. Se lasă până când este absorbită toată apă și orezul este ușor umflat.

Citeste si Cozonac moldovenesc ca la bunica. Rețeta tradițională care aduce bucuria pe masa de Crăciun

Carnea se toacă prin sita mare, se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, să nu pocnească la fiert.

caltaboş moldovenesc Gina Bradea

Caltaboşul poate fi consumat fiert, prăjit în ulei sau untură sau la cuptor.

Caltaboşul preparat la cuptor se face în felul următor: se aşază în tavă, se adaugă rădăcinoase (morcov, patrunjel, telina) tăiate felii, apă și puțin ulei și se bagă la cuptor, la foc potrivit. După 30 de minute se verifică și se înțeapă cu o scobitoare. Este gata atunci când, înţepat fiind, nu mai iese lichid deloc.

Se scoate pe platou, se lasă la răcit. Apoi se serveşte alături de restul preparatelor din porc şi, desigur, alături de murături, care, pe lângă faptul că sunt delicioase, îmbunătăţesc procesul de digestie.

Citeste si Turtă dulce cu miere! Cea mai delicioasă și pufoasă rețetă, perfectă pentru Crăciun. Toată magia sărbătorilor o vei simți în gură