Caltaboşi de casă, reţetă tradiţională. Secretul bunicii pentru un gust excepţional

Platoul plin cu cârnaţi, caltaboşi, tobă, alături de murături din belşug nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. Un deliciu pentru papilele gustative şi un răsfăţ pentru ochi.

20 dec. 2021, 11:57
Caltaboşi de casă, reţetă tradiţională. Secretul bunicii pentru un gust excepţional
Caltaboşi Mircea Dinescu

Caltaboşi de casă. Descoperă, în rândurile următoare, o reţetă de caltaboşi tradiţională, extrem de simplă, care nu necesită mult timp petrecut în bucătărie.

Caltaboşi de casă. Ingrediente necesare

  • 200 g carne porc fiartă
  • 200 g ficat de porc fiert
  • o bucată inimă fiartă
  • un plămân fiert
  • un rinichi fiert
  • 200 g slănină
  • 250 g orez fiert al dente

Citeste si Caltaboşi după reţeta lui Mircea Dinescu. Ingredientul secret le dă o savoare deosebită

Cum se prepară caltaboşii

Toate ingredientele se toacă, se adaugă orezul fiert şi condimentele: o linguriţă de sare, o linguriţă de piper, o jumătate de linguriţă de ienibahar. Se amestecă bine totul şi se umple un intestin mai gros.

Atenţie! Compoziţia nu trebuie îndesată în intestin! În plus, pe lângă organele tocate, se mai adaugă puţină zeamă în care au fiert organele.

După ce a fost umplut intestinul, se leagă la capete. Se pune la fiert, la foc mic, şi se înţeapă din loc în loc cu scobitoarea sau cu andreaua. Din momentul în care dă în fiert, se mai lasă 20-30 minute la foc mic. Se păstrează în frigider sau afară şi se prăjesc cu puţin timp înainte de a fi mâncaţi, întrucât se consumă calzi.

Citeste si Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui niciodată lângă sarmale. Le va strica tot gustul

Nu uitaţi ca, de sărbători, să mâncaţi cumpătat. Pentru o digestie bună, este foarte important să nu amestecaţi alimentele pe care le consumaţi. Puteţi mânca friptură la o masă, cârnaţi sau caltaboşi la alta, lebăr la alta, alături de murături. În niciun caz nu mâncaţi cozonac sau alte deserturi specifice la aceeaşi masă la care consumaţi preparate din carne.