Câmpeanu: Nu susţin majorarea alocaţiei pentru copii. Nu sunt fonduri

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat vineri, la Bucharest Forum, că nu susţine propunerea privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii, pentru că nu sunt fonduri, precizând că Guvernul promovează alte măsuri, printre care şi acordarea unei mese calde copiilor săraci, transmite Mediafax.
Romania TV
27 sept. 2013, 17:06
Câmpeanu: Nu susţin majorarea alocaţiei pentru copii. Nu sunt fonduri

„Clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri. O să merg în Parlament şi o să susţin acest lucru. Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care Guvernul o promovează este să ajutăm acei copii care sunt într-adevăr foarte săraci şi sunt şi alte forme decât a da o sumă de bani părinţilor, care nu întotdeauna îi folosesc pentru copii”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că Guvernul trebuie să dezvolte alocaţia de susţinere a familiilor cu mulţi copii, dar şi activitatea pe care copiii o desfăşoară la şcoală.

„Spre exemplu, ar trebui să le oferim o masă caldă, să le oferim posibilitatea de a-şi procura rechizite şcolare, eventual chiar şi îmbrăcăminte pentru copiii foarte săraci. La astfel de măsuri se gândeşte Guvernul. Ele sunt în proces de desfăşurare. Prima a fost să ridicăm nivelul pentru care acordăm această alocaţie de sprijin, de la 300 şi ceva de lei la peste 500, deci eu cred că este o creştere majoră şi intră multe familii care au mulţi copii”, a mai spus ministrul.

Deputatul Răzvan Ionuţ Tănase i-a trimis, în 9 septembrie, o scrisoare ministrului Muncii, prin care îi semnala că alocaţia de stat pentru copii nu a mai fost actualizată din 2008.

„În România, alocaţia de stat pentru copii are cea mai mică valoare, fiind stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă, în timp ce în unele state din Uniunea Europeană, din dorinţa de susţinere a familiei, cuantumul alocaţiei se stabileşte în funcţie de venitul mediu lunar. Conform ultimelor statistici realizate la nivel european, alocaţia pe care o primesc copiii din România este de 15 mai mică decât cea pe care o primesc cei din statele spaţiului comunitar”, arăta deputatul Răzvan Ionuţ Tănase în scrisoarea trimisă ministrului.

Acesta a susţinut că alocaţia de stat pentru copii trebuie majorată „considerabil şi în mod obligatoriu” şi a cerut un punct de vedere ministrului Muncii.

În răspunsul trimis de Mariana Câmpeanu se arată că alocaţia de stat pentru copii se acordă în sumă de 200 de lei pentru cei în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, 42 de lei pentru cei care au depăşit doi ani şi 84 de lei pentru copiii cu dizabilitate care au depăşit trei ani. Aceste cuantumuri reprezintă 0,4, 0,084 şi 0,168 din Indicatorul Social de Referinţă (ISR), care a fost stabilit la 500 de lei.

„Aşadar, începând cu anul 2011, ne raportăm la valoarea ISR şi, prin urmare, cuantumul în lei al beneficiilor de asistenţă socială se va modifica odată cu modificarea valorii acestui indicator. Precizăm că a fost discutată această problemă, însă în condiţiile financiare actuale este foarte greu de susţinut o majorare a nivelului. Chiar şi o creştere cu un leu a alocaţiei determină creşterea cheltuielilor bugetare cu aproximativ 40 de milioane de lei anual, ţinând cont că pentru acest drept avem în plată un număr de peste 3,8 milioane de copii”, a arătat Mariana Câmpeanu în răspunsul transmis deputatului.

Câmpeanu a dat asigurări că această problemă reprezintă o preocupare a instituţiei pe care o conduce, precizând însă că nu poate previziona momentul în care valoarea beneficiilor sociale va creşte.

Senatorii din Comisia de Muncă au dezbătut, marţi, o propunere legislativă de majorare a alocaţiei pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotărând să amâne votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget.

Comisia a dezbătut propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii în sensul majorării acesteia de la 42 de lei la 200 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit deja vârsta de 18 ani, dar care nu au finalizat încă studiile liceale sau profesionale.

Preşedintele Comisiei, Liviu Pop, a precizat, în timpul dezbaterilor, că senatorii din Comisia pentru buget, care este comisie co-raportoare, au întocmit deja un raport de respingere a propunerii.

Pop a susţinut, la dezbaterile de marţi, că este necesară diferenţierea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii în funcţie de vârsta sau de numărul acestora, el adăugând că, păstrând o alocaţie „fixă”, Ministerul Muncii arată că „nu scapă de comunism”.

„Am semnat această iniţiativă şi o susţin pentru că de 23 de ani Ministerul Muncii nu scapă de comunism. Prea mult conservatorism în zona Ministerului Muncii, indiferent de ce guvern a fost. Am rămas încorsetaţi în egalitatea pentru toţi”, a afirmat acesta.

Senatorul social-democrat a precizat că România este printre ultimele trei state din Uniunea Europeană care oferă prin alocaţii „sumă fixă pe copil”.

„Avem astfel două variante pe care le putem stabili cu Guvernul: sau modificăm alocaţia în funcţie de numărul de copii, sau o modificăm în funcţie de tranşele de ani, pentru că dacă vom merge pe sistemul comunist – indiferent câţi copii sunt, indiferent cât de mari sunt, aceeaşi sumă de bani – nu o să reuşim niciodată să mişcăm această alocaţie”, a mai spus Liviu Pop.

În expunerea de motive la proiect iniţiatorii menţionează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

„În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată iniţiatorii.

DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Spynews
Rugăciune către Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni. Cuvintele puternice de mare ajutor
Bzi.ro
Deputatul AUR Laura Gherasim face lumină în cazul lui Călin Georgescu: „Așa-zisele „desecretizări” jignesc inteligența românilor!“
Fanatik.ro
Locul din România care ar putea concura cu Austria. Nu este departe de București: „Este și un lac acolo”
Capital.ro
Veste tristă despre Victor Rebengiuc. Ce s-a întâmplat cu marele actor al României
Playtech.ro
Cât se pierde din greutatea porcului după tăiere: Adevăratul cost al unui kilogram de carne
DailyBusiness
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru"
Adevarul
Realizatorul Dragoș Pătraru, amenințat cumplit de extremiști. „Așa lucrează mizeriile planetei, reprezentate de acești ultranaționaliști”
wowbiz.ro
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”
Spynews
Mai poate sau nu să fie repetat turul 1 al algerilor prezidențiale 2024? Toni Greblă a reacționat în urma sesizărilor
Spynews
Parchetul General s-a autosesizat, după declasificarea documentelor cu privire la campania electorală a lui Călin Georgescu
Evz.ro
Mai tari ca pe Netflix. Filmele și serialele care nu trebuie ratate în decembrie
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
kanald.ro
Polei, lapoviță și ninsoare din această seară, în România! Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 5-7 decembrie
Cancan.ro
Scandal monstru pe TikTok, după ce Călin Georgescu s-a dezis de susținătorii săi: 'Te-am susținut, acum ne ameninți'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Procurorul General al României a anunțat oficial
StirileBZI
Ce a putut să cumpere un român cu 42 de lei de la Târgul de Crăciun din Craiova! Prețurile au explodat!
Prosport.ro
Interviu eveniment cu Călin Georgescu: „Voi conduce România la fel cum Hagi a făcut-o pe teren!”
stirilekanald.ro
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
substantial.ro
Doi români inculpați pentru atacul asupra unui jurnalist iranian la Londra
MediaFlux
Locul SECRET unde va sta CĂLIN GEORGESCU în NOAPTEA alegerilor
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Vox populi… și onlyfans penetrează Parlamentul României