Când apar în piață roșii românești și cât va costa un kilogram. Vor fi mai devreme decât în anii trecuți

Când apar în piață roșii românești și cât va costa un kilogram. Fermierii reușesc, an de an, să ofere cumpărătorilor legume proaspete, iar anul acesta, din unele solarii, roșiile vor ieși mai devreme pe piață.  

23 mart. 2023, 22:58
Când apar în piață roșii românești și cât va costa un kilogram. Vor fi mai devreme decât în anii trecuți
Când apar în piață roșii românești și cât va costa un kilogram

Când apar în piață roșii românești și cât va costa un kilogram. Chiar dacă, până acum, legumicultorii s-au confruntat cu mari probleme legate de costul producției, acestea înregistrând creșteri mari, își pun speranța în noua recoltă.

Când apar în piață roșii românești și cât va costa un kilogram

Producția va fi una bună, astfel că vom avea roșii calitative și din belșug. Oamenii spun că, pentru un singur solar, au consumat un TIR întreg cu lemne.  Ionuț Urucu, un legumicultor din satul Cioroboreni, susține că pe data de 15 mai va fi la piață cu roșiile. Iar prețul nu va urca mai mult de 20 de lei, pentru că este conștient că românii nu mai au bani.

Un alt legumicultor povestește că a plantat roșiile pe 20 februarie, iar pe data de 20 mai va fi cu ele la piață. Iar prețul propus de acesta este undeva până în 25 de lei/kg, potrivit Antena3.ro.

În ciuda costurilor mari, sprijinul oferit prin programul „Tomata” este mic, iar munca în solarii este una asiduă. Legumicultorii spun că prețurile roșiilor vor fi plafonate la nivelul celor de anul trecut.

În Capitală însă, prețurile cresc văzând cu ochii. Producătorii se așteaptă ca primele roșii să fie vândute cu 45-50 de lei/kg.

Citește și: Fabulos! Un nou soi de roșii românești a fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări. Când va ajunge pe piață Făt Frumos

Roșiile țuguiate de pe piață sunt o bombă pentru sănătate

Potrivit conf. dr. Viorica Lagunovschi, românii ar trebui să fie atenți la roșiile țuguiate pe care le cumpără din comerț, pentru că acestea pot fi toxice.

Trebuie să fim foarte atenţi! Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate, care au mucroni sunt neapărat periculoase. Există, în sortimentul actual, o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescenţă care nu este chiar atât de evidentă, dar ea există şi firmele de distribuţie au adus pe piaţă nişte hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă că acele fructe au fost stimulate excesiv.

Stimularea se face fie pentru a ajuta planta să realizeze polenizarea, pentru că altfel, din cauza temperaturilor scăzute şi a luminii proaste, tomatele nu reuşesc să polenizeze, adică să facă pur şi simplu fruct, şi se întâmplă fie să cadă florile, fie fructele legate fără o polenizare adecvată să cadă imediat după ce s-au format. Din cauza aceasta, să ştiţi că producătorii de tomate sunt practic obligaţi să recurgă la o serie de metode pentru a preveni aceste riscuri.

Există însă şi metode mecanice care nu sunt dăunătoare. Pur şi simplu trebuie să treci în fiecare zi printre plantele de tomate şi să mişie fie tulpina plantelor, fie chiar inflorescenţele care sunt formate şi sunt înflorite, ceea ce ajută ca polenul să ajungă de pe antere pe stigmat – practic, este vorba despre o plantă hermafrodită, are şi floarea femelă şi masculul în aceeaşi floricică şi cumva ele trebuie să se întâlnească şi să realizeze polenizarea ca să avem acel fruct.

Există pe piaţă şi câţiva stimulenţi chimici. Dacă sunt utilizaţi în concentraţii adecvate, exact cum scrie pe plicul cu care se comercializează şi dacă se stropeşte doar inflorescenţa care are florile înflorite, atunci nu există riscuri. Riscul este, însă, în momentul în care aceste inflorescenţe sunt stimulate excesiv – se fac tratamente de 2-3 ori pe săptămână şi ele ar trebui să se facă mult mai rar”, a explicat conf. dr. Viorica Lagunovschi.