Când ar putea să fie pusă în aplicare ‘ordonanța austerității’. Anunțul făcut de ministrul Boloș

Rectificarea bugetară nu poate să aibă loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale și de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%, a spus ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud.

17 aug. 2023, 18:58
Când ar putea să fie pusă în aplicare ‘ordonanța austerității’. Anunțul făcut de ministrul Boloș

Când ar putea să fie pusă în aplicare ‘ordonanța austerității’. Anunțul făcut de ministrul Boloș

„Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a transmis Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Ministrul Boloș a spus că, în opinia lui, măsurile din „ordonanţa austerităţii” ar trebui adoptate în luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene.

Citește și Nicușor Dan, gata pentru un nou mandat din 2024: „Gabriela Firea a adus Bucureștiul în faliment!” / Marile lucrări la conducte sunt aproape gata

Discuțiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE, a mai spus Boloș.

Printre măsurile amintite de Boloș se numără prinderea corporaţiile multinaţionale în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari şi pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, la care se adaugă „un proces de reorganizare profundă a ANAF”, în vederea îmbunătăţirii colectării.

Referitor la sectorul bugetar, Marcel Boloș a vorbit despre o descentralizare şi o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe „ţopăială şi dezmăţ” pe bani publici.

Citește și Mihai Tudose a ieșit la atac: „PSD și-a asumat să facă ordine după PNL!”

„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În opinia lui Boloș, reforma anunțată înaintea anlui electoral reprezintă „un act de curaj şi de patriotism la nivel naţional, care trebuie să aducă roadele cuvenite”.