Specialist în microbiologie, adevărul despre dușul de dimineață și cel de seară. Transpirația nu are un miros, însă este descompusă de bacteriile care trăiesc pe piele, eliberând compuși care se numesc tioalcooli. Aceștia reprezintă cauza mirosului corporal neplăcut.
Persoanele care fac duș seara aleg acest moment argumentând prin expunerea la praf, polen, poluanți și transpirație pe parcursul unei zile. De asemenea, corpul și părul pot acumula particule care pot fi transferate cu ușurință în așternuturi.
Însă, corpul continuă să transpire și în timpul nopții. Bacteriile de pe piele se hrănesc din aceasta, iar mirosul corporal poate să apară din nou până dimineața. Dacă așternuturile nu sunt spălate și schimbate frecvent, dușul de seară nu mai are beneficii.
Microbiologul a explicat că dușul de dimineață contribuie la îndepărtarea transpirației, precum și a celulelor moarte și a bacteriilor acumulate pe piele în timpul nopții. Totodată, șansele ca mirosurile corporale să apară pe parcursul zilei sunt minime.
Dacă lenjeria de pat nu a fost spălată recent, dușul de dimineață are un rol important, întrucât e posibil să fi acumulat microorganisme în timpul somnului. “Ca microbiolog, sunt un avocat al dușului de zi”, a spus specialistul.
De asemenea, ora la care alegi să faci duș nu reprezintă un factor care influențează eficiența igienei personale. Mai mult, contează frecvența cu care sunt spălate așternuturile.