Când pică anul acesta Paștele Cailor. Sărbătoarea chiar există

Paștele Cailor chiar există. Sărbătoarea coincide cu Înălţarea Domnului. Tradiţia spune că la naşterea Mântuitorului Hristos, în ieslea animalelor, pe cât de cuminţi au fost boii şi oile, pe atât de gălăgioşi au fost caii. Atunci Maica Domnului i-ar fi blestemat să se sature doar o dată pe an: de Înălţare.

31 mart. 2023, 13:33
Când pică anul acesta Paștele Cailor. Sărbătoarea chiar există

În limba română există expresia „la Paştele Cailor“. Este folosită cu sensul de „niciodată“, dar puţini ştiu că această zi chiar există. Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind influenţată de data la care se sărbătorește Paștele.

Paştele Cailor este sărbătorită în fiecare an în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti. Sărbătoarea mai e cunoscută şi sub numele de „Tudoriţa” sau Ispas şi este un prilej numai bun şi pentru oameni să se aranjeze în cele mai frumoase straie populare.

Citește și: Tradiții și superstiții în luna Aprilie. Ce trebuie să faci ca să ai parte de un an prosper

În tradiţia populară, această zi mai este numită, în popor, şi Ispas. Se spune că Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei bine dispuşi de ziua acestuia. Ispas este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia.

Tradiţia populară păstrează şi la Ispas o întreagă suită de obiceiuri. Se fac pomeni pentru ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, se curăță și se împodobesc mormintele cu flori, frunze şi ramuri de paltin și se pomenesc morţii.

În această zi nu se pun caii la căruță, ci sunt duși la expoziții sau la târguri. În unele locuri chiar se fac slujbe pentru sănătatea lor.

„Gospodinele fac în casă pâinicile konceta pe care le sfințește la biserică şi după se dă jumătate la cal, jumătate la gospodar să sfințească legătura pentru o lucrare mai bună”, a declarat Marian Costea, președintele Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, potrivit Antena 3.