Când și cu cât vor fi amendați românii care au refuzat să participe la recensământ

Perioada recensământului se apropie de final în 20 de zile, iar procesul colectării datelor funcționează din ce în ce mai greu. Mulți oameni la care ajung recenzorii sunt reticenți, iar în același timp primăriile nu reușesc să găsească personal.

01 iul. 2022, 11:40
Când și cu cât vor fi amendați românii care au refuzat să participe la recensământ

Când și cu cât vor fi amendați românii care au refuzat să participe la recensământ

În București, spre exemplu, lipsesc jumătate din recenzorii necesari. Ar mai fi nevoie de 1650 de recenzori, iar acum pe teren sunt puțin peste 700.

Și fiindcă a venit și canicula și e foarte greu de suportat să stai afară, nu mulți recenzori se înghesuie pe teren. Mulți au renunțat după primele zile.

„Faptul că nu îi găseşti acasă şi stai foarte mult pe la uşi şi îţi pierzi foarte mult timp probabil că îi demoralizează. În clipa în care, în sfârşit, vezi că ţi se deschide o uşă şi omul de după ea este destul de agresiv verbal, asta te face să renunţi”, a spus Laura Enache, recenzor sector 6.

Până acum au fost recenzați doar 100.000 de recenzori prin interviuri față în față. Până acum, aproximativ 4 milioane de români au răspuns la întrebările recenzorilor, adică 40% din populaţia rămasă nerecenzată. 9 milioane de români au completat formularul online.

„Ne-am confruntat, în primul rând, cu reticenţa oamenilor în teren. Au fost şi probleme tehnice, lucru mai greoi cu tableta, probleme cu listele”, a dezvăluit Carmen Ispas, Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj.

Când se vor da amenzile de 3.000 de lei pentru cei care nu participă la recensământ

Oamenii care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei. În Oradea s-au dat deja 15 sacțiuni.

Cum se desfășoară interviul față în față, cât durează și cum îi recunoașteți pe recenzorii care se prezintă la locuințele voastre

Etapa interviului față în față, destinată celor care nu s-au autorecenzat online, se va încheia pe 17 iulie. Cei ce nu vor furniza informațiile cerute de recenzori riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Recenzorii care vor veni acasă adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată, respectiv recenzată.

Interviul față în față se va ține la locuința persoanei recenzate. Potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020, fiecare recenzor are obligația, atunci când vizitează o gospodărie, de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021.

Recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.