Când vor avea parte și pensionarii de vești bune? Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Marius Budăi: „Nu vrem să aducem speranțe”

Când ar putea fi majorate pensiile românilor? Iată declarațiile făcute de Marius Budăi. Ministrul Muncii a subliniat că nu putem deschide această discuție, cel puțin momentan, din cauza jalonului PNRR.

13 mai 2023, 22:23
Când vor avea parte și pensionarii de vești bune? Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Marius Budăi: „Nu vrem să aducem speranțe”
Budăi: „Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță”

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că ar trebui să fie renegociată, cu oficialii de la Bruxelles, plafonarea cheltuielilor cu privire la pensii, prevăzută în jalonul PNRR.

Citește și: Pensii 2023. Anunţul momentului pentru 8 milioane de români, verificaţi conturile până pe 31 mai

Budăi a subliniat că, în acest moment, nu poate fi discutată o nouă majorare a pensiei, pe lângă indexarea anuală, care este prevăzută anual conform Legii pensiilor. Ministrul a explicat că o astfel de discuție ar fi prematură. Pe termen lung, însă, ar putea fi luată în calcul eliminarea plafonării cheltuielilor cu pensiile, așa cum a fost prevăzută în PNRR.

Budăi: „Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță”

Fiind întrebat dacă pensionarii ar putea să își facă iluzii cu privire la o nouă majorarea a pensiilor până la finalul anului, Marius Budăi, ministrul Muncii, a răspuns că în acest moment nu putem deschide acest subiect, deoarece nu avem încă certitudinea finanțării.

„Nu vrem să aducem speranțe pe care să nu le putem îndeplini. Am spus foarte clar, grijă noastră principala e să ducem programele la bun sfârșit, să ducem programul sprijin pentru românia la sfârșit, cardurile de alimente, suntem atenți la evoluția cifrelor. Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță seniorilor româniei pe care să nu o pot respecta”, a declarat ministrul Budăi.

Totuși, pe viitor, cheluielile cu pensiile ar putea fi majorate, în situația în care va fi eliminată plafonarea ponderii acestor cheltuieli la 9,4% din PIB, după cum prevede jalonul PNRR. Acesta a fost convenit cu oficialii Comisiei Europene, la Bruxelles.

„Trebuie să știm cu toții că nu există –  am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE – niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări”, a mai declarat Marius Budăi.

Marius Budăi a blamat fostul guvern pentru faptul că a căzut de acord cu includerea acestei prevederi în jalonul PNRR, fără a exista o fundamentare a restricționării cheltuielilor.

„Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestului PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație. Eu când am avut onoarea să ajung la Ministerul Muncii, primul document pe care l-am solicitat, am cerut să mi se dea justificarea acestui fapt. Nu s-a găsit o asemenea justificare”, a spus ministrul.

Citește și: Banca Mondială are veşti proaste pentru românii cu pensii speciale: „Modificările nu acoperă tăierile asumate”