CANICULĂ în România. Ce MĂSURI trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

România a intrat într-o perioadă de foc. În timp ce, pentru mai multe judeţe s-a instituit cod portocaliu de caniculă în zilele următoare, restul ţării se află sub cod galben. În această perioadă caniculară, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri de protecţie a lucrătorilor.

06 iul. 2015, 09:17
CANICULĂ în România. Ce MĂSURI trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

Pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00.

Citeşte şi PROGNOZA METEO: Canicula ne va da bătăi de cap aproape două săptămâni

Pentru prevenirea unor accidente determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de muncă vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.

Meteorologii au emis o avertizări COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de CANICULĂ, începând de marţi. Tot teritoriul României va fi cuprins treptat de caniculă până miercuri, 8 iulie.

Citeşte şi Avertizări COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de CANICULĂ