Caniculă severă urmată de furtuni violente. ANM a emis noi alerte meteo COD GALBEN şi PORTOCALIU

Canicula si disconfort termic se extind şi se intensifică în următoarele două zile. Temperaturile resimtite vor depăşi 43 de grade. De la mijlocul săptămânii, vremea se va răci semnificativ şi vor fi furtuni violente.

16 aug. 2021, 10:05
Caniculă severă urmată de furtuni violente. ANM a emis noi alerte meteo COD GALBEN şi PORTOCALIU

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare meteo COD GALBEN de val de căldură și disconfort termic accentuat pentru 16 august.

Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat 16 august pentru sud-vestul ţării.

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În intervalul 16 august, ora 12:00 – 16 august, ora 22:00 este în vigoare o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Citeşte şi: Cod galben de caniculă şi disconfort termic în aproape toată țara. Temperaturile maxime urcă spre 40 de grade

Marţi, val de căldură și disconfort termic accentuat va continua.

„Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade”, a transmis ANM.

A fost emis COD PORTOCALIU de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat pentru marţi în județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu. Temperaturile maxime se vor situa aici între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, în intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, fiind emisă alertă COD GALBEN.

În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Miercuri (18 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara.

Citeşte şi: Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
16.08.2021 ORA 10:00 – 17.08.2021 ORA 09:00
Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat îndeosebi în orele după-amiezii când indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

17.08.2021 ORA 09:00 – 18.08.2021 ORA 09:00
Canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Spre sfârșitul intervalului, temporar cerul se va înnora și va crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice. Minima termică va fi de 17… 20 de grade.


loading...
Partenerii noștri