Căpușele pot provoca grave probleme de sănătate. Cum să vă feriți de ele dacă ieșiți la pădure sau în parcuri de 1 mai

Vremea s-a încălzit, parcurile s-au înverzit și cum urmează minivacanța de 1 mai și românii vor ieși cu mic cu mare la iarbă verde. De aceea vă avertizăm că în această perioadă au apărut și căpșele.

27 apr. 2023, 11:04
Căpușele pot provoca grave probleme de sănătate. Cum să vă feriți de ele dacă ieșiți la pădure sau în parcuri de 1 mai

Vremea caldă îi scoate pe români din case. Fie că mergeți în parcuri, la munte sau faceți un grătar cu prietenii la pădure ar fi bine să fiți atenți la căpușe. Căpușele pot provoca grave probleme de sănătate, precum boala Lyme, encefalita de căpușă, febra recurentă sau febra hemoragică Crimeea-Congo.

Pot fi afectate atât animalele, cât şi oamenii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Citește și: Ce copac trebuie să ai în grădină ta ca să fii binecuvântat. Fructele, frunzele și lăstarii pot fi puși pe masa ta

Din fericire, nu orice căpușă este purtătoare de boli. Doar 20% dintre căpuşe sunt infectate, iar procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%. Asta nu înseamnă că nu ne nevoie de precauţie. Riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la înțepătură. Este important să existe un interval mai mic de 24 de ore.

Cine nu poate scoate singur căpuşele, este indicat să meargă la medic.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Citește și: Fenomen ciudat în stațiunea Olimp chiar înainte de 1 Mai! Marea Neagră este acum roșie. Care este explicația oferită de specialiști

 

Cum să te protejezi de căpușe

Există o serie de măsuri pe care fiecare le puteți pune în aplicare pentru a vă feri de mușcătura de căpușe. Specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi.

Dacă mergeți în parcuri sau la pădure ar fi bine să purtați cămașă cu mânecă lungă, să folosiți un produs insectifug pe haine și pe piele, să va acoperiți brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi. De asemenea, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție atunci când dormiți pe pământ sau în cort, iar dacă mergeți la pădure mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur.