Care este cea mai mare despăgubire plătită în urma unui accident aviatic

Zece milioane de euro este cea mai mare despăgubire cerută ca urmare a unui accident aviatic. Suma a fost pretinsă de familiile celor 12 militari morţi în tragedia de la Tuzla din iulie 2010. Şi în 2003 şi 2004 au fost accidente aviatice în urma cărora s-au cerut despăgubiri.

24 ian. 2014, 09:27
Care este cea mai mare despăgubire plătită în urma unui accident aviatic

De departe cea mai mare despagubire cerută după un accident aviatic este cea a familiilor militarilor care au murit în urma tragediei de la Tuzla, potrivit România TV. Rudele celor 12 militari morţi au cerut o despăgubire de 10 milioane de euro şi sunt dispuse să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi cazul. În 5 iulie 2010, avionul militar de tipul AN-2 s-a prăbuşit din cauza ruperii levierului de comandă. În urma accidentului 12 militari au murit si 2 au fost răniţi in urma acestui accident aviatic, considerat cel mai grav din România în ultimii 15 ani şi cea mai mare catastrofă din istoria Forţelor Aeriene Române.

În urma accidentului aviatic din cluj, din 5 martie 2003, când patru membri ai unui echipaj SMURD din Târgu-Mureş au murit familiile au fost despăgubite. Ele au primit de la guvern în jur de 40 de mii de euro. Victimele accidentului se întorceau de la Budapesta, unde transportaseră un nou-nascut din Bistriţa, care trebuia supus de urgenţă unei operaţii pe cord. Elicopterul de tip Alouette YAR 316 B, aparţinând Transgaz, dar închiriat de SMURD Târgu Mureş, a decolat de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi s-a prăbuşit în apropiere de comuna Cojocna. În aeronavă se aflau se aflau medicul Monica Cardos, asistentul medical, Ferenczi Csongar, copilotul Lucian Huzdup, si pilotul comandant Nicolae Marian.

Un alt accident aviatic a obligat statul român să plătească în 2004 daune totate de peste 117 mii de lei, echivalentul a 26 de mii de euro. În acest caz, despăgubirile au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale şi au fost considerate, la acea vreme, ca fiind cele mai mari din istoria aviaţiei româneşti. În urma accidentului aviatic din 26 august 2004, două avioane de tip MiG 21 Lancer ale Bazei Aeriene 71 – Câmpia Turzii se ciocnesc în aer, deaspra judeţului Mureş. Piloţii reuşesc să se catapulteze la timp. La sol, trei persoane suferă răni uşoare în urma prăbuşirii celor două aparate de zbor. Se înregistrează însă importante pagube materiale. În total 17 persoane au fost despăgubite de MapN.