Care este cea mai periculoasă pâine. Mulți oameni cred că este sănătoasă, dar de fapt poate fi nocivă

Într-o eră în care consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de calitatea și siguranța alimentelor, o problemă gravă iese la iveală: pâinea, un produs de bază pentru milioane de oameni, ar putea ascunde riscuri semnificative pentru sănătate. În special, un pericol considerabil provine din contaminarea alimentelor cu arsenic, un element chimic cu potențial toxic care poate afecta grav organismul.
Filip Stan
19 ian. 2025, 20:39
Care este cea mai periculoasă pâine. Mulți oameni cred că este sănătoasă, dar de fapt poate fi nocivă

Arsenicul este un element chimic care există în mod natural în mediul înconjurător, fiind prezent în sol, apă și chiar în aer. Totuși, expunerea la cantități excesive de arsenic este un factor major de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni grave, printre care se numără diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar sau de piele.

Chiar și expunerea cronică la arsenic poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, iar pericolul devine și mai evident atunci când acesta se regăsește în alimentele pe care le consumăm zilnic.

Pâinea din supermarketuri, în special cea fabricată din făina de orez sau de porumb, este un exemplu al modului în care arsenicul poate ajunge în alimentele noastre. Aceste tipuri de făină sunt utilizate frecvent pentru produsele fără gluten, care au devenit din ce în ce mai populare, în special printre cei cu intoleranță la gluten sau cei care optează pentru o dietă mai sănătoasă. Însă, conform unor studii, aceste cereale pot absorbi arsenic din mediul înconjurător, mai exact din solurile și apa în care cresc. Astfel, substanța periculoasă poate ajunge în produsele finite, inclusiv în pâine.

Făina de orez și cea de porumb sunt doar câteva exemple de ingrediente care pot conține arsenic. Arsenicul este un element care se găsește în mod natural în sol și în minerale, dar poate ajunge în mediu și din activitățile industriale, cum ar fi mineritul sau topirea metalelor. De asemenea, arsenicul poate exista în două forme: organică și anorganică, cea din urmă fiind mult mai toxică.

Citește și: Lidl face schimbări majore în privința alimentelor pe care le vinde. Clienții din România vor fi și ei afectați

Atunci când este prezent în sol sau în apa de irigație, arsenicul poate fi absorbit de plante pe măsură ce acestea cresc, iar în cazul orezului, de exemplu, acest proces are loc mult mai eficient comparativ cu alte plante.

Orezul este o sursă semnificativă de arsenic anorganic în alimentația noastră, având în vedere că acesta absoarbe mult mai ușor arsenicul din sol și apă decât alte tipuri de plante. Astfel, pentru cei care consumă frecvent produse fără gluten pe bază de orez sau porumb, riscurile sunt mai mari. Deși nu este singurul aliment care conține arsenic, consumul de orez reprezintă o cale principală prin care substanța ajunge în organism.

În contextul în care un număr tot mai mare de consumatori optează pentru alimente fără gluten, este esențial ca aceștia să fie informați despre posibilele pericole legate de contaminarea acestora. Deși unele persoane aleg produsele fără gluten cu intenția de a-și îmbunătăți sănătatea, ele pot fi, de fapt, expuse unui risc suplimentar din cauza arsenicului. Astfel, este important ca autoritățile și producătorii să fie conștienți de acest pericol și să ia măsuri pentru a reduce nivelul de arsenic din alimente.

Citește și: Niciun român nu ar trebui să mai cumpere acest produs din magazin. Dragoș Pătraru avertizează: “Ne afectează organismul”

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări