Care este diferența între „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…”. Puțini consumatori știu acest lucru

Cu toții verificăm data de expirare de pe produsele pe care le cumpărăm. De multe ori, însă, această dată regăsită pe ambalaje nu este și data limită de consum.
Alina Costache
19 apr. 2024, 13:06
Care este diferența între „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…”. Puțini consumatori știu acest lucru
Care este diferența între „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…”. Puțini consumatori știu acest lucru

Verificarea datei de expirare a produselor este foarte importantă pentru a ne asigura că produsele cumpărate sunt sigure pentru sănătate. Consumul de produse expirate poate fi periculos, deoarece acestea pot fi contaminate cu bacterii sau alte microorganisme care pot cauza intoxicații alimentare sau alte probleme de sănătate.

Citește și: Ce conţine COVRIDOGUL de la patiseria Luca. Am citit „eticheta secretă” care nu ţi se dă la ghişeu

Care este diferența între „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…”

Este recomandat să verificați întotdeauna data de expirare a produselor alimentare și să nu consumați niciodată produse care au trecut de data lor limită.

Specialiștii explică la ce trebuie să fim atenți când cumpărăm un produs și care sunt riscurile în cazul în care acesta este expirat.

„Trebuie să ne uităm la un produs ca să ne dăm seama dacă este ușor sau greu alterabil, dacă are dată limită de consum, sau dacă are best before. Adică poate fi consumat și după acea dată. Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă. O carne vândută într-un galantar în care nu se ține foarte mult cont de igienă, de contaminare încrucișată, de temperatură, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine să ne uităm de foarte multe ori de unde cumpărăm. Au fost probleme chiar în piețele de retail unde investiția în aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară, la emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a dezvoltat anul trecut un instrument pentru a ajuta operatorii din sectorul alimentar să decidă când să aplice mențiunile „a se consuma până la…” sau „a se consuma de preferință înainte de…” pe produsele lor.

Data de „a se consuma până la…” pe alimente este despre siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu și după, chiar dacă arată și miros bine.

„A se consuma de preferință înainte de…” se referă la calitate – produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii „a se consuma de preferință înainte de”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.

Comisia Europeană estimează că până la 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea datei de expirare a produselor alimentare.

Conform unui studiu european cu privire la înțelegerea expresiei „a se consuma de preferință înainte de…” de pe etichetele produselor alimentare, situația la nivelul consumatorilor români este tristă. 2% dintre consumatorii români nu înțeleg termenul de valabilitate de pe ambalajul produselor.

„Trebuie să acordăm o atenție mai mare datelor de expirare și modalității de depozitare a alimentelor. De cele mai multe ori, achiziționăm produse care sunt la ofertă fără a verifica data de expirare, lucru care duce automat la o risipă de alimente, deoarece aceste tipuri de oferte sunt pentru produsele care urmează să expire curând și cu siguranță nu vom putea consuma toată cantitatea de alimente până la data de expirare. De asemenea, trebuie să transportăm în siguranță alimentele de la magazin până acasă, în special cele perisabile, și să nu le expunem razelor soarelui, deoarece acestea își pot schimba calitatea. Aruncăm la coșul de gunoi nu numai alimentele, ci și banii, care înseamnă ore de muncă. Munca înseamnă ore din viața noastră și, în final, ”aruncăm la gunoi viața”. Ia atitudine! Citește eticheta! Informează-te!”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Citește și: De unde provine carnea de la Mega Image. Eticheta la care ar trebui să fie atenți românii. Mulți vor rămâne surprinși

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'