Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani

Noile norme propuse de Uniunea Europeană privind valabilitatea permiselor auto vor aduce schimbări semnificative pentru șoferii români. Propunerile includ modificarea perioadelor de valabilitate pentru diverse categorii de permise, introducerea controlului medical obligatoriu la reînnoire și trecerea la permise de conducere digitale.

08 ian. 2024, 11:04
Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani
Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani

Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani.  Conform noilor norme UE ce urmează să fie votate, permisele de conducere pentru motociclete, autoturisme și tractoare trebuie să fie valabile cel puțin 15 ani, în timp ce permisele de conducere pentru camioane și autobuze trebuie să fie valabile timp de 5 ani.

De asemenea, şoferii profesioniști vor fi supuși controalelor medicale atât la obținerea permisului, cât și la reînnoirea acestuia. În plus, se propune reînnoirea permiselor pentru persoanele de peste 70 de ani la fiecare 5 ani.

Citeşte şi: Cod rutier 2024. Veşti proaste pentru românii care vor permis, condiţii draconice

Șoferii începători vor trebui să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani, cu restricții specifice, cum ar fi limita de alcoolemie de 0,2 g/l (în România, limita pentru alcool este deja zero indiferent de vechimea șoferului).  Propunerea prevede că tinerii de 17 ani pot fi eligibili pentru a obține un permis de conducere dacă sunt însoțiți de un șofer mai experimentat.

UE mai susține trecerea la permise de conducere digitale, echivalente cu cele fizice, disponibile pe telefoane.

Citeşte şi: Cod rutier 2024. Se schimbă legea, detaliul care te lasă fără permis din ianuarie

Este important de menționat că aceste propuneri trebuie votate de Parlamentul European și ulterior implementate de fiecare țară membră, ceea ce poate duce la ajustări sau adaptări la nivel național.