Care sunt alimentele pe care să nu le consumați niciodată crude. Mare atenție, vă puteți otrăvi!

Sunt alimente pe care le putem consuma crude fără probleme, care sunt chiar mai sănătoase dacă sunt consumate în acest fel, și altele pe care dacă le consumăm crude putem să ne confruntăm cu adevărate probleme de sănătate.

18 mai 2022, 11:38
Care sunt alimentele pe care să nu le consumați niciodată crude. Mare atenție, vă puteți otrăvi!

Iată care sunt alimentele pe care nu e bine să le consumați crude:

Cartofi

Cartofii sunt printre alimentele pe care nu le puteți consuma nicioadată crude. Îi puteți prăji, îi puteți fierbe sau să-i faceți la cuptor ori piure. Îi puteți mânca inclusiv ca chipsuri, dar foarte important e să nu îi consumați niciodată cruzi. Pot conține compuși toxici numiți glicoalcaloizi, ce dăunează sistemului digestiv.

Boabe de fasole

Fie că vorbim de fasole albă sau roșie, boabele nu pot fi mâncate crude. Fasolea albă are un compus numit linamarin, care se descompune în cianură. E necesar să o gătiți timp de 10 – 20 de minute ca să fie sigură. De asemenea, boabele crude de fasole roșie ot conține niveluri ridicate ale toxinei lectină, care poate provoca tulburări alimentare. Trebuie să fie gătite timp de o jumătate de oră și apa trebuie scursă complet după.

Frunze de rubarbă

Puteți mânca tulpina plantei, e comestibilă. Fruzele plantei, în schimbi, vă pot otrăvi. Puteți începe să respirați cu dificultate, să simțiți arsuri la nivelul gurii sau chiar să vă confruntați cu convulsii.

Citește și Cinci idei geniale de mic dejun sănătos. Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbeşti miraculos

Ouă

Dacă nu era deja evident, ouăle sunt foarte periculoase să le consumați crude. Riscați să vă contaminați cu Salmonella.

Carne

E la fel de periculos consumul de carne crudă. Ea trebuie să fie gătită la o temperatură sigură ca să scape de toate posibilele bacterii.

Vinete

Înainte să fie gătite, vineteleau același compus glicoalcaloid pe care îl au cartofii cruzi. Se numește solanină, nu e letală, dar e bine să o evitați.

Făină

Bineînțeles, nici făina nu se mănâncă crudă. Puteți să faceți E. coli. Are o cantitate mare de compuși numiți fitați sau acid fitic. Fitații se prind de unele minerale – cum ar fi fierul, zincul și calciul – împiedicându-le să fie absorbite de organism.

Citește și Uzi tigaia cu apă rece când e încă fierbinte? Marea greşeală făcută frecvent de gospodine trebuie evitată. La ce trucuri poţi apela