Care sunt cele 11 noi tipuri de salarii minime în funcţii de studii. Cel mai mare salariu minim depăşeşte 4.000 de lei

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, o lege care introduce salariul minim diferenţiat pentru angajaţi, în funcţie de pregătirea profesională. Actul normativ prevede că un angajat cu studii superioare finalizare, care şi-a luat doctoratul în domeniul în care-şi desfăşoară activitatea, trebuie să fie plătit cu cel puţin 4.460 de lei brut.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 12:16

Vor exista 11 noi salarii minime a căror valoare diferă în funcţie de studii şi postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent – salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții.

În funcție de pregătire, cuantumul salariului brut lunar al angajatului se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei), notează Digi24.

Potrivit legii adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, coeficientul pornește de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificați și ajunge până la valoarea 2, pentru cei care au doctorat.

Cât va fi salariul minim, în funcție de studii

Un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei.

Cel care a absolvit școala profesională sau care are studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, în vreme ce un angajat cu studii superioare și studii de master absolvite va ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.

Proiectul urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis, spre promulgare.

Rareş Bogdan: „Noi fumăm, nu furăm! Nu suntem inconştienţi să luăm bani împrumut ca să-i băgăm în creştere de pensii şi alocaţii”