Carnea de pui, în topul preferințelor românilor. Este prezentă pe mese în mai multe zile din săptămână, mai mult decât cea de porc sau vită

7 din 10 români consumă carne de pui de mai multe ori pe săptămână. Șnițel, supe de pui cu sau fără găluște sunt dintre măncărurile preferate de români. Carnea de pui se gătește ușor, nu are grăsimi prea multe, are gust bun și nu are prea multe calorii.

12 feb. 2024, 10:59
Carnea de pui, în topul preferințelor românilor. Este prezentă pe mese în mai multe zile din săptămână, mai mult decât cea de porc sau vită

Carnea de pui, în topul preferințelor românilor. Astfel, în ceea ce privește tipurile de carne consumate cel mai des, carnea de pui este cea mai frecventă alegere, 7 din 10 români susținând că o utilizează pentru pregătirea meselor de mai multe ori pe săptămână. Totodată, 95% dintre persoanele care gătesc cel puțin săptămânal consumă acest tip de carne.

Citește și: Rețeta de ostropel de pui care o să îți salveze weekend-ul! Se face rapid și este cea mai gustoasă mâncărică pentru copilași

Hypermarketurile și supermarketurile rămân cele mai frecventate locuri de unde românii aleg să cumpere carnea de pui (77%), magazinele fizice specializate fiind preferate de un număr mult mai mic de persoane (49%), în timp ce doar 46% dintre respondenți au declarat că merg în magazinele alimentare obișnuite.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an, potrivit Institutului Național de Statistică. Cea mai mare parte din consum se produce în fermele din țară. La consumul de carne de vită, cantitățile sunt mici, pentru că este mult mai scumpă.

Și carnea de porc este în ușoară scădere. De la 38 de kilograme în 2019, la 37 de kilograme un an mai târziu. Dar importăm multă carne de porc din Spania și Germania.

Citește și: Pui cu ciuperci și smântână! Rețeta secretă a bunicii veche de peste 100 de ani cu care o să faci furori

Anul trecut s-au consumat în România 500.000 de tone de carne de pasăre. Peste 90% din carne provine din fermele din România. Producătorii trimit însă la export părțile cele mai apreciate din pui: pieptul și pulpele dezosate. Numai anul trecut au exportat 150.000 de tone.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că România produce 40% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă şi exportă jumătate din producţia de carne de pui.

„Am investit peste 100 de milioane de euro în sectorul avicol, avem un grad de autosuficienţă de 150%, asta înseamnă că 50% din carnea de pui care se produce în România merge la export. (…) La finele anului 2024 vom avea încă 9 milioane de locuri de cazare în plus în sectorul avicol faţă de ce este existent”, a spus Florin Barbu.